Varietén är poesi i rörelse

Viktoria Dalborg är producenten och regissören bakom varietéföreställningen Ouroboros. För andra året gästar hon med Kompani Giraff det blåröda tältet vid creperiet i Hablingbo.

Viktoria Dalborg

Viktoria Dalborg

Foto:

Kultur och Nöje2012-08-03 04:00

I sommarens föreställning medverkar en nordisk mästare i magi, två av cirkusvärldens mest uppfinningsrika och spännande jonglörer, en explosiv lindansös och en häpnadsväckande ekvilibristisk handståendeartist.

Titeln syftar på en mytologisk evighetssymbol i gestaltningen av en orm som biter sig själv i svansen.


Samspel med publik
Viktoria har inspirerats av raderna "Min början är mitt slut" och "Det omöjliga innan det förverkligas" i sitt arbete som regissör.

- Man kan säga att jag arbetat mer som en koreograf i den här produktionen, eftersom många av scenerna är rörelsebaserade. Vi har bakat in detaljer som ger antydningar till cirklar, repetitioner och omprövningar.

Hon säger att tjusningen med att sitta och titta på en nycirkusföreställning är kommunikationen mellan artisterna och publiken.

- När man sitter och tittar på en fysisk föreställning kan man känna att man rent utav spänner sig eller hämtar andan av lättnad när man ser artisterna balansera på scenen och klarar av något som ser farligt ut. Det finns någonting oerhört vackert i det tycker jag, den totala ekvilibrismen ihop med risktagandet. Några av mina finaste publikmöten har jag haft här på Gotland.


Jämförs med idrott
- Folk frågar mig ofta vad det är för skillnad mellan idrottsmän och nycirkusartister. Båda repeterar förvisso ett visst rörelsemönster, men utmaningen för en nycirkusartist ligger i att fylla rörelsen med poesi. Förmedla liv i rörelsen, utom tävlan.

Föreställningen Ouroboros är inne på sin sista spelvecka och ges i kväll samt den 4, 5, 7, 8 och 9 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!