Världsomsegling på slöjdens svallvågor

Genom hemslöjden kan vi förstå att vår kultur hänger ihop med resten av världen, säger Frode Falkenhaug som i går öppnade vandringsutställningen "Möte med slöjd".

Kultur och Nöje2007-01-18 06:00
Där visas bilder och exempel på hemslöjd från Falkenhaugs tre år långa världsomsegling.

Under våren kommer utställningen "Möte med slöjd" att visas upp på länsbiblioteken runt om på ön. Först ut är Klintehamn.
Det är på initiativ från Nämnden för hemslöjdsfrågor som utställningen kom till. Syftet med utställningen är att visa att slöjden inte skiljer sig åt i olika länder så mycket som man kan tro.

Frode Falkenhaug har gjort en tre år lång världsomsegling för att studera hemslöjd i olika kulturer. Trots att mönster och former i själva verket kan vara väldigt lika, säger han att vi gillar att säga att något är typiskt för en speciell ort.
- Vi luras då att tro att något är utmärkande för ett speciellt område. Det skapar gränser, istället bör man se hur mycket vi har gemensamt, säger Falkenhaug.
Hemslöjd har mycket med idenditet att göra. Vi vill veta vad som är typiskt svenskt för att förstå vår historia.
Men Falkenhaug menar att vi alla är rester från samma historia.

Han ger saigkorgen som ett exempel på något man ofta låter representera gotländsk hemslöjd. Det är den raka modellen med täljda pinnar som kallas för saigkorg, men i själva verket fanns ett tiotal olika varianter och det har funnits liknande ullkorgar på flera andra ställen där det varit vanligt med fårskötsel.
Utställningen visar också den betydelse som hemslöjden har inom turismen i vissa länder. Fotografier på fattiga hantverkare från olika delar av världen visas. Där har slöjden en helt annan betydelse än i dagens Sverige.

Det är inte första gången utställningen visas på Gotland. Hösten 1999 visades den på Langska huset, men den har blivit aktuell igen som uppföljning på mångkulturåret. Under utställningsveckorna ska det anordnas hemslöjdskvällar, som det går bra att anmäla sig till, tillsammans med slöjdlärare från Klinteskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!