Vart tog Japan vägen?

För några år sedan talade alla om Japans sensationella frammarsch. Idag talar alla om Kinas sensationella frammarsch.

Foto:

Kultur och Nöje2008-06-11 04:00
För några år sedan talade alla om Japans sensationella frammarsch. Denna asiatiska makt hotade att gå förbi länderna i väst. Idag talar alla om Kinas sensationella frammarsch. Kittlingen är densamma: den nya asiatiska stormakten hotar att bli världens starkaste stat. Försvann Japan?
Fenomenet Japans uppgång och skenbara fall visar vådorna av att vara hänvisad till sensationsjournalistiken. I själva verket har det ända tills nu inte funnits en enda bok på svenska om Japans historia grundad på originalforskning. Våra historiker har inte behärskat språket. Denna genanta brist är nu täckt.
Två yngre Japanhistoriker: Thomas Ekholm och Ingemar Ottosson står för den bravaden. Boken heter "Japans historia" rätt och slätt. Den är försedd med ett läckert omslag i rött.

*
Kulturellt sett är Japan en provins av Kina. Skrivtecknen, filosofien - konfucianismen - och religionen - buddismen - har kommit därifrån. Men bönderna och kvinnorna hade av gammalt en starkare ställning än i Mittens rike. Kejsardömet, som har urgamla anor, förvandlades tidigt till en närmast symbolisk historia.
Länsherrar styrde ett splittrat men tättbefolkat land. Ändå lyckades japanerna bevara öns självständighet genom århundradena. Inte ens mongolernas fruktansvärda och upprepade invasionsförsök (1274 och 1281) lyckades.
Kejsaren var maktlös men hans ställföreträdare shogunerna skaffade sig allt större makt på länsherrarnas bekostnad. Den störste av dem, Hideyoshi död 1598, enade landet. Jesuitiska missionärer och holländska köpmän släpptes in under övervakning.
Kulturkrocken var väldig. Japanernas avspända hållning till sexualiteten och deras ständiga badande chockerade européerna. Missionärernas intolerans, köttätande och slavhandel chockerade japanerna. Till slut stängde Japan dörren för barbarerna men en springa lämnades öppen för lite handel och lite böcker. Japan var isolerat.

*
Under 1700- talet utvecklades Japans ekonomi starkt av egen kraft. Kejsarstaden Edo - senare Tokyo - var förmodligen världens största stad med en miljon invånare. Läskunnigheten var god. Men katastrofen var på väg. Länderna i väst hade skaffat sig supervapen och styckade i mitten av 1800-talet det väldiga Kina. 1853 tvingar den amerikanske amiralen på det vanmäktiga men stolta Japan ett handelsfördrag. Japan svarar nästan omedelbart med att byta regim och politik.
Shogunatet krossades och kejsaren fick "tillbaka" sin gudomliga makt. Den nya politiken gick ut på att med all makt stärka gammal japansk moral men framförallt att tillägna sig all ny västerländsk teknik i vidaste mening.
Landet moderniserades i raketfart och snart lyckades Japan roffa åt sig landbitar lika bra som de övriga imperialistmakterna - Taiwan, Korea, Manchuriet och så vidare. En topp nåddes 1904-05 när denna "gula" makt besegrade det "vita" Ryssland.
Ändå tycktes Japan på 1920-talet utvecklas till en civil demokrati. Val och partier fanns som i väst. Visserligen dyrkades kejsaren men han hade föga makt. Politikerna tycktes styra.

*
30-talets depression kastade spelet överända. Unga militarister inspirerade av Europas uppåtstigande fascister mördade politiker på löpande band och de som ännu hade något förstånd tappade kontrollen. Armén anföll Kina på egen hand och ett ofattbart grymt folkkrig utlöstes 1937. Ännu vettlösare var det berömda överfallet på USA 1941 - "Pearl Harbour". Japan, ännu till stora delar ett u-land, var chanslöst.
Angreppet utlöste ett amerikanskt förintelsekrig som slutade i Hiroshima och Nagasaki. Alla japaner i USA sattes i koncentrationsläger. Japanerna var till skillnad mot tyskarna "vildar" som borde "utrotas" enligt den amerikanska militärledningen. Ändå var Japan inte ens under kriget någon total polisstat och antisemitism förekom inte.

*
När Japan var krossat 1945 blev emellertid den amerikanska ockupationen mild och japanerna kom igång på nytt. Först en andra industrialisering med stål och skeppsvarv, sen en teknologisk revolution. Japanerna blev först med produkter utan fel och exportsuccén var ett faktum.
När skulle Nippons söner gå om USA? Det var den skrämda frågan mot slutet av 80-talet. Men något kom emellan.
En bankkrasch i början på 90-talet slungade ner landet i en djup depression som landet inte hämtat sig från än. Arbetslösheten är stor och japanerna har förlorat sin anställningstrygghet. Å andra sidan är landet nu mycket rikt och kapabelt. Och Japan har alltid kommit igen.
Löser du sudoku? Sushi, manga, sjunga karaoke - allt kommer från Japan. Globaliseringen har gett Japan en chans att bli en "lifestyle superpower". Japan har alltså inte försvunnit. En historiebok av det här slaget förklarar varför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!