Vårtrötthet på vakna ben

Elegans. De tio eleverna i samma scen med effektfulla vida kjolar.

Elegans. De tio eleverna i samma scen med effektfulla vida kjolar.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2012-05-15 04:00

Tio elever på Gotlands dansutbildning har på fredag premiär på föreställningen Ladisdignå. Ordet är gutamål, betyder vårtrötthet och är, enligt eleverna, varav ingen är från Gotland, mycket vackert.

Visst kan det hända att det så här i slutet på terminen finns lite trötthet här och var, men inte i benen. I går satte eleverna scenljus på Länsteatern, där också föreställningen ska framföras på fredag och vid två föreställningar på lördag.

- Det blir tio olika egenarter, alla är lika starka i sitt uttryck, säger Susanne Jaresand, konstnärlig ledare på Gotlands dansutbildning.

Hon bidrar dessutom själv med ett nummer.

Föreställningen tar en och en halv timme, med paus.

Utbildningen som de tio eleverna går har så kallat riksintag, vilket gör att de är samlade från hela landet.

- Det känns lugnt, vi ligger bra till i tid och jag har inte hunnit bli nervös ännu, säger Lottie Borgqvist från Klippan i Skåne.

Hon går snart ut första året och trivs bra i den gotländska miljön som hon tycker är inspirerande.

- Vi får skapa jättemycket eget, som den här föreställningen, säger Lottie Borgqvist.

Hon drömmer om att bli ämneslärare i dans, så småningom. För de flesta eleverna från dansutbildningen går det bra. Från förra årets kull kom hela sex av åtta in på Danshögskolan.

Susanne Jaresand, fast boende i Vamlingbo, arbetar också halvtid på Musikhögskolan i Stockholm. Hon drömmer om att ena dans, koreografi och musik än mer. Och att den i dag yrkesförberedande utbildningen ska bli en yrkesskola med examinationsrätt. Då skulle den bli än mer attraktiv.

- Till nästa år är det 32 sökande, vi hoppas det blir fullt med 20 elever, säger Susanne Jaresand.

Att det inte finns någon gotlänning på utbildningen tror hon har sin förklaring.

- Det kan bero på att dansgymnasiet las ner förra året. Det måste finnas grogrund och en start i tidig ålder, med ett klimat i vardagen där dansen finns, säger Susanne Jaresand.

I regeringens nya kulturkoffert hoppas Susanne Jaresand att det blir mer svängrum även för dansen.

- Dans i alla åldrar har en stor funktion i samhället. För den personliga utvecklingen i att hitta sig själv och i att stärka sin identitet, säger hon medan eleverna repeterar korta stycken och får hjälp av länsteatern att sätta rätta ljuset.

På Gotland är möjligheterna till dans alldeles för få, anser Susanne Jaresand.

- Kulturskolan finns men jag drömmer om att få in dansen i alla skolor. Man kunde börja varje morgon med dans. Ny forskning visar att dans och rörelse hjälper de vanliga ämnena, till exempel matte, säger hon.

Dans lockar fler tjejer än killar och Susanne Jaresand menar att genusfrågan är viktig.

- Det satsas mer på killar och sporthallar. Dans är en starkt kvinnlig aktivitet och man kan misstänka att det inte satsas lika mycket då, säger hon.

Konstnärlig ledare Susanne Jaresand.

Lärare Helena Högberg och Emma Hedlund.

Anton Linnerhed spelar cello.

Christoffer Rubensson har tonsatt.

Danseleverna heter Cornelia Savva, Julia Nylander, Anna Sonnsjö-Andersson, Jilda Hallin, Sarah Dahlin Klein, Lottie Borgqvist, Emma Andersson, Malin Hammarlind, Evelina Holmqvist och Li Molnar Kronlid.

Föreställningen spelas på fredag klockan 19:00 och på lördag 15:00 och 19:00 på Länsteaterns scen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!