Varumärkesanalysen - läsvärt dokument

Den nyutkomna "Varumärkesanalysen" i gotlandsmiljö rekommenderas.

Kultur och Nöje2008-02-05 04:00
Den finns publicerad på Internet. Det är bra. "Varumärkesanalysen" kräver dock insikt från läsarens sida i just den här sortens litteratur. Efter "Varumärkesanalysen" har kommit "Varumärkesplattformen", betydligt enklare att läsa.
Det hela handlar om en författare som kommer till Gotland och här möter en egensinnig kultur. Författaren söker en väg framåt mellan gamla och nya kulturmönster. Han kämpar mot det som trycker ned gotlänningarna och hindrar dem från att bli hjältar i sin egen vardag.
En sådan här intrig kan förefalla banal, men det underlättar om läsaren kopplar bort litterära fördomar. Författaren ger inga nycklar till vad som är fakta och dikt i texten. Den bör därför läsas som en skönlitterär berättelse.
Flera partier i "Varumärkesanalysen" kan också liknas vid så kallad prosapoesi. Det är en litteraturform som idag känns ovanlig, men det ska inte avskräcka läsaren.

*
"Varumärkesplattformen" uttrycker "Varumärkesanalysens" prosapoesi till "kärnvärden" - värden som författaren menar är vägen till frälsning. Kärnvärdena är: Magisk, Livskraft, Livslust, Nära och Kreativitet. Författaren ger de här "kärnvärdena" metafysiska egenskaper, bortom verkligheten, och leder läsaren in i en sällsam värld av poetisk mystik.
De så kallade kärnvärdenas magiska egenskaper må kännas banala i den gotländska vardagen och det kan medges att berättelsen i "Varumärkesanalysen" kan passa in på vilken vardaglig plats som helst, om bara läsaren byter ut geografiska benämningar. Det magiska i texten får på det sättet ett allmängiltigt värde som passar in lika väl på Visby som Pajala.

*
Språkligt sett har "Varumärkesanalysen" en lekfull karaktär. Författaren leker ohämmat med olika begrepp och deras egentliga betydelse. Författaren leker också med fakta och det som är dikt och utmanar läsaren i förståelsen om vad som kan vara det ena eller det andra. Författarens moral blir således en viktig del i uttolkningen av verket.
Författarens skrivsätt, att dikta och blanda fakta med ren dikt, är en stil som aktualiserats i det senaste årets mest debatterade bok, Marja Lundgrens "Myggor och Elefanter". Boken orsakade en hetsig debatt om författarens moral i det som skrivs och påstås.
Den bästa litteraturen berättar genom att skapa bilder och undviker adjektiva ord och uttalade påståenden av författaren, sägs det. Författaren till "Varumärkesanalysen" deklarerade nyligen vid i ett besök i Visby att hans text - "inte är en lek med ord". Jag menar dock att "Varumärkesanalysen" är en lek med ord. Vad kan det annars vara?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!