Veckan med Bergman

Sommarens Bergmanvecka på Fårö bjuder på världspremiär för en Bergmanfilm, Bergmansafari och inte minst på en närgången analys av den store filmaren. - Bergman hade ångesten som en kreativ motor i sig, säger Johan Cullberg, psykiatriker som analyserat Bergmans filmer.

** FILE ** Swedish film director Ingmar Bergman on the set of his film "As To All These Women", in Sweden,  March 8, 1964. Ingmar Bergman has died, Swedish news agency TT reported Monday, July 30, 2007. He was 89 years old. (AP Photo)

** FILE ** Swedish film director Ingmar Bergman on the set of his film "As To All These Women", in Sweden, March 8, 1964. Ingmar Bergman has died, Swedish news agency TT reported Monday, July 30, 2007. He was 89 years old. (AP Photo)

Foto:

Kultur och Nöje2011-06-23 00:00

Det sägs att första gången Ingmar Bergman satte foten på Fårö var det ett ruskigt aprilväder. Att han kom till ön, lite lätt motvillig, för att hitta en inspelningsplats till filmen Såsom i en spegel. I efterhand, drygt femtio år senare, kan man se att motvilligheten försvann och Fårö blev satt på kartan i filmvärlden med sju Fåröinspelade Bergmanfilmer.

Årets Bergmanvecka är den åttonde i raden. På programmet i år står föreläsningar, filmvisningar och författarbesök. Bland de inbjudna gästerna finner man bland annat Henning Mankell, psykiatrikern Johan Cullberg och Bergmans kollega István Szabó, som blivit Oscarnominerad för tre av sina filmer.

En av gästerna vid årets Bergmanvecka, psykiatrikern Johan Cullberg, har analyserat Bergmans Fåröfilmer och tittat på det psykologiska bakom. Vad betyder egentligen ångesten, psykosen och mörkret i hans filmer?

- Bergman hade ett intresse för det psykiatriska. Han jobbade med existentiella svårigheter, ungefär som i drömmen, säger Johan Cullberg.

Bland Bergmans efterlämningar har man hittat en lärobok om psykiatri, skriven av Johan Cullberg. I boken har Bergman gjort anteckningar och strukit under ord, vilket ytterligare stärker bilden av Bergmans intresse för psykiatri.

Att Bergman valde just Fårö tror Johan Cullberg beror mycket på lugnet och avskildheten. Att han där kunde dra ned en ridå kring sig, få plats för kreativ reflektion och slippa hetsen i Stockholm.

- Bergman var en ganska ångestvriden person. Fårö var den stora chansen för honom att kunna bearbeta sina tankar och känslor. Teater och film var hans sätt att möta och bearbeta vad som var sanning, vad som var spel och vad som var livssmärta, säger Johan Cullberg.

Förutom Johan Cullbergs föreläsning ska man inte missa Bergmansafarin, som går flera kvällar. På den tre och en halv timmes långa kvällsturen får man åka till inspelningsplatser, se filmklipp och äta grillade lammburgare vid raukarna.

- Den visar den rätta miljön. Det är den här turen som är mest unik, man får en bra inblick i hur Bergman arbetade där, säger arrangören Kuba Rose, och tillägger att det kan vara smart att boka biljetter i förhand, då turerna alltid blir slutsålda.

En film som visas för första gången är kortfilmen Ett vänporträtt från en mågstump. Den ingår i ett kortfilmspaket som kallas familjebilder. En kopia av filmen hittades nyligen i arkivet på filmhuset.

- Det är ingen som vetat att den funnits, så det är världspremiär. Det är en intervju med Bergmans svärfar, Ingrid Von Rosens pappa, Selim Karlebo, säger Kuba Rose.

Den omtalade Lars von Trier-filmen Melancholia visas också på Bergmanveckan, och introduceras av filmens fotograf, Manuel Alberto Claro.

För fullständigt program:
bergmancenter.se


Tisdag 28/6

14:00-15:15 Invigning Fårö kyrka, Pianisten Roland Pöntinen spelar klassiskt från Bergmanfilmer och veckan inleds sedan officiellt av Svenska filminstitutets vd Bengt Toll.

17:30- 18:45 Fårödokument(1969) dokumentärfilm av Bergman, filmade på Fårö. Sudersandsbion

18:00-19:30 & 20:00 -22:00 Invigningsfest med grillbuffé och livemusik. Två sittningar. Lauters, Fårögården Sudersand.

Onsdag 29/6

11:00-12:00 Föreläsning av psykiatrikern Johan Cullberg. Vad stod egentligen psykosen för i Ingmar Bergmans filmvärld? Bygdegården

13:00- 4:00 Bergman Lecture: István Szabó. Föreläsning med filmaren bakom de tre Oscarsnominerade filmerna i Ondskans trilogi. Bygdegården

18:00-19:30 Kortfilmspaket med bilder från familjen Bergman. Lena Bergman talar inför visningen om en av filmerna som porträtterar hennes farmor. Sudersandsbion

22:00-23:15 Nattkonsert med musiker från Stockholms Filharmoniker, Göteborgs Symfoniker, och Odense symfoniorkester. Svarta fåret, Broa


Torsdag 30/6

11:00-12:00 Samtal om konsten att som oetablerad producera film, konsten att hitta och följa sin röst och om att bryta traditionella tillvägagångssätt. Bygdegården

14:00-15:00 Master class: Manuel Alberto Claro, filmaren av Melancholia talar om att filma fult och samarbetet med Lars von Trier. Bygdegården

18:00-19:30 Årets bästa svenska kortfilmer visas. Utvalda och presenterade av Göteborg International film.

Fredag 1/7

11:00-12:00 Föreläsning av professor Marilyn Johns Blackwell om kropp och kroppsspråk utifrån Bergmans upplevelser och kommentarer av den egna kroppen. Bygdegården

16:00-17:00 Samtal med Henning Mankell om manuset han skrivit till en biografi av Bergman, om svårigheter och utmaningar och om hur bilden av Bergman formas när man själv tillhör familjen.

18:00-20:00 Filmen Återkomsten av Andrej Zvjagintsev visas. Sudersandsbion


Lördag 2/7

11:00-12:30 Föreläsning om Fårös filmiska landskap. Professor emerita Birgitta Steene söker rötterna till Fårölandskapet i Bergmans filmer. Bygdegården

14:00-15:00 Samtal med Sara Stridsberg om starka kvinnoroller, såväl i hennes berättelser som i Bergmans.

19:00-21:00 Bergmans film Kris visas.

Söndag 3/7

13:00-15:00 Visning av den fristående fortsättningen på filmen Fårödokument (1979). Sudersandsbion

16:00-17:00 Samtal med Andrej Zvjagintsev, Guldlejonvinnare på Venedigfestivalen för bästa film. Talar under eftermiddagen om konsten att inte säga för mycket. Sudersandsbion

19:00-20:30 Avslutning. Hur låter Bergmans landskap? Vid Raukarna vid Gamlehamn lyssnas det till inslag från Bergmans värld av ljud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!