Vem har makten över våra kroppar?
Hur ska du och jag ska se ut för att anses snygga? Vem sätter standard? Vem har makten och ansvaret över våra kroppar och utseendefixering?Det handlar om skönhetsideal och ett samhälle med utseendefixering.
Smal nu och då. Maria Annerud vid Gotlands museum berättar om den nya utställningen som öppnas nästa onsdag.Foto: Stig Hammarstedt
Foto:
Smal är en ny utställning gjord för ungdomar av ungdomar. Vid invigningen nästa onsdagkväll bjuder Gotlands museum besökarna på både visning och rockmusik.
- Alla under 20 år går då och som alltid annars in gratis på museet, berättar programansvariga Maria Annerud och Jenny Westfält.
Under utställningstiden för Smal gör Gotlands museum en extra satsning på verksamhet för tjejer och killar. Dagligen pågår pedagogiska skolprogram med anknytning till utställningen.
Tre onsdagkvällar öppnar museet upp för tonåringar med workshops och diskussioner Aktuella ämnen är skönhetsideal, skönhetsvärderingar och skönhet i andra kulturer.
I utställningen delar ett 40-tal ungdomar från Malmö, Norrköping, Stockholm och Östersund med sig av sina tankar kring det stereotypa, smala skönhetsidealet som påverkar oss alla.
Den invigdes för ett år sedan på Arbetets museum i Norrköping. Sedan har den visats landet runt och utställningsturnén fortsätter vidare från Gotland i april.
- Vill vi leva i en värld där man bara kan vara vacker på ett enda sätt? Vad lär vi oss genom media och reklam om hur en perfekt kropp ska se ut? Vad är rätt utseende? Vad är priset för ett kommersialiserat skönhetsideal?
En smal sökning på nätet ger 3 240 000 träffar. Ett smalt ideal med komplex, ätstörningar och orimlig fokus på yttre skönhet och är några av svaren som lyfts fram i utställningen.
Kvinnoideal genom tiderna, reklam som speglar idealen, skönhetsoperationer och retuscherad skönhet är vad som möter besökarna i utställningen.
Den är uppbyggd med stationer med bland annat ett operationsrum som visar pågående bröstplastik, och i stationen vardagskrav kan besökaren fylla en väska med symboler för kravfyllda tyngder.
- Varför och vem som sätter idealen, frågar Maria Annerud, tar ett måttband runt sin sin midja och jämför med idealmåttet för en midja för hundra år sedan.
Med ett snörat liv på korsetternas tid var 30 centimeter ideal för en kvinnas midja. Med förförra sekelskiftes kvinnorörelse kom den vida reformklänningen och befriade kvinnorna från tvånget att omforma kroppen.
- Modet dras åt genom tiderna. Nu har gårdagens yttre korsett blivit ett dagens inre snörliv, konstaterar Maria Annerudoch Jenny Westfält.
Vid sidan av montrar och skärmar med information och fakta, texter och bilder, finns en "salongen" möblerad med soffa och bord rullar Bullens filmer på tv. En större öppet rundad sitthörna ger plats för många och mindre sittplatser bjuder in till småprat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!