"Vi klarar oss från konkurs... kanske"
Kaj Ahlgren och Mattias Linderoth under en repetition av "Revisorn" i Nils Moritz blivande turkosa scenografi.
Foto: Bengan Zettergren
Men redan nu kan man konstatera faktum - Romateatern lever på den ekonomiska ruinens brant, sedan årets föreställning floppat rent publikmässigt.
- Vi är inte konkurshotade, konkurs kommer vi att klara oss från, säger den konstnärlige ledaren Thomas Segerström men flikar in ett osäkert:
- Kanske...
*
Romateatern hade inför årets säsong - som tog slut i och med den sista föreställningen i söndags - räknat med att nå ett ekonomiskt nollresultat om totalt 16 000 besökare kom för att se sommarens 44 föreställningar, detta år då man för första gången visat något annat än en Shakespeare-pjäs när den ryske författaren Nikolaj Gogols komedi Revisorn sattes upp.
Men man var inte ens i närheten av de 16 000. Totala publiksiffran uppgick till cirka 12 000 personer, och mycket lutar nu åt att det återigen blir Shakespeare som spelas nästa år.
Om det över huvud taget kan spelas något nästa år...
- Om det blir något nästa år, så ligger det väl nära till hands att det blir Shakespeare igen, säger Thomas Segerström om det som i så fall blir Romateaterns 20-årsjubileum.
- Vi har ju inte tagit bort Shakespeare för all framtid. Vi har pratat om att sätta upp klassiker, som Shakespeare eller Gogol eller Molière, och Shakespeare har ju som alla andra ett begränsat antal pjäser. Och vi har spelat de flesta, förklarar han vidare.
*
Thomas Segerström vill ännu inte, så länge man inte konkret har hunnit gå igenom ekonomin, kommentera det ekonomiska läget i detalj, men att det ser allt annat än ljust ut går förstås inte att mörka.
Överskottet på "några hundra tusen", som man hade inför den nu avslutade säsongen, har ätits upp, men var slutnotan hamnar är för tidigt att säga.
Thomas Segerström själv har, liksom Romateaterns produktionsansvarige Christer Norrby, inte ens plockat ut någon lön i år, i ett försök att rädda ekonomin. Alla skådespelarkontrakt har dock uppfyllts med rätt lön utbetalad.
*
I och med att Gotlands kommun har dragit ner på bidraget till Romateatern, såg man sig tvingad att höja biljettpriset.
Det har dock i sin tur, tillsammans med bytet från populäre Shakespeare till den något mindre kände Gogol, medfört en lägre publiktillströmning.
- Vi får inte in några pengar förrän vi börjar spela, men vi måste ha pengar till löner och annat en månad tidigare. Det är de pengarna som vi måste börja ragga nu, inför nästa säsong. Nu måste vi sätta oss ner och diskutera med kommunen och jaga sponsorer, säger den konstnärlige ledaren.
Hur orolig är du inför framtiden?
- Det är klart att man är orolig när man inte får det gensvar man förväntar sig av en föreställning, men vi kan inte gå omkring och oroa oss - vi måste gå igenom det här och gå vidare, säger Thomas Segerström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!