Vi trivs ihop, Van Veeteren och jag!

Men alla älskare av Nessers deckarromaner och filmerna med hans romanfigurer kan vara lugna. Van Veeteren kommer i högsta grad att vara involverad när mordfallen i de sex nya filmerna nystas upp.

Foto:

Kultur och Nöje2004-10-05 04:00
För Kustateljén och Gotlands Filmfond börjar nu allvaret efter de två inledande filmerna "Lila Jönssonligan" och "Mongolpiparen".
6,5 miljoner kronor har Gotlands kommun satsat på Van Veeteren-filmerna genom filmfonden, pengar som de räknar hem dubbelt upp genom filmintäkterna och de pengar som filmbolaget SF spenderar på ön. Ytterligare bonus är de jobb som skapas för gotländska filmarbetare. 20 procent av filmbudgeten skall spenderas på Gotland och 30 procent av mantimmarna vid inspelningarna skall göras av gotländsk aretskraft enligt avtalet mellan Svesnk Filmindustri och Gotlands Filmfond.
Hela sex långfilmer kommer att spelas in under hösten och våren och majoriteten av inspelningarna är förlagda till Kustateljén och det gotländskt landskapet. Några scener kommer dock att spelas in i Stockholmsområdet.
<span class='mr'>*</span>
Producent för filmerna är Jan Mardell och hans visar villigt upp de kulisser som byggts av gotländska hantverkare under överinseende av scenografen Lasse Strömsten.
Här har byggts ett antikvariat och polisstationens olika rum, Moreno och Münsters kontor där skådespelarna Eva Rexed och Thomas Hanzon häckar, Van Veeterens efterträdare Reinharts rum där Philip Zandén figurerar, här finns förhörsrummen, korridorerna och den rättsmedicinska kliniken, allt lika schabbigt och förfallet som det beskrivs i Nessers böcker.
Och just denna dag spelas det in en central scen i början av den första filmen, ögonblicket där Van Veeteren köper sitt antikvariat av en man vid namn Krantze, spelad av Jonas Uddemyr.
­Det är en suspekt figur som inte återkommer i någon av de övriga filmerna, så vida jag inte lyckas övertala regissören att skriva till ytterligare inspelningsdagar, säger sommargotlänningen och skådespelaren Jonas Uddemyr med trähus i Sproge.
<span class='mr'>*</span>
Tre av Håkan Nessers tio romaner om Van Veeteren har redan filmats av SVT med Sven Wollter i huvudrollen, "Det grovmaskiga nätet", "Återkomsten" och "Kvinna med födelsemärke".
Sex filmer står nu på SF:s turlista och de kommer att spelas in i par.
Först ut är "Borkmanns punkt" som Nesser skrev 1994 och "Moreno och tystnaden" som är en sammanslagning av de två böckerna "Kommissarien och tystanden" och "Ewa Morenos fall". Regissör för dessa är Erik Leijonborg.
Under november och december spelar filmbolaget in "Carambole" och "Svalan, katten, rosen, döden" med Daniel Lind Lagerlöf som regissör.
Avslutningsfilmerna som spelas in under februari och mars blir "Münsters fall" och Nessers avslutande roman "Fallet G" med regi av Rickard Petrelius.
­En regissör skulle aldrig orka med alla sex produktionerna med tanke på den långa processen, allt från planering till själva inspelningen och sedan klippningen, säger Erik Leijonborg.
Men de tre regisörerna har ständig kontakt och deras stora gemensamma arbete har varit castingen, att bestämma skådespelare till de olika karraktärerna.
­När det praktiskt fungerade att få med Sven Wollter var han självklar som Van Veeteren, säger Erik Leijonborg, även om filmbolaget inte var klar över detta när man bestämde att göra de sex filmerna.
Av de sex filmerna kommer "Moreno och tystnaden"och "Carambole"att få biopremiärer under 2005, för att tillsammans med de övriga fyra teve-filmerna visas i Canal+ under 2006 och på TV4 under 2007.
<span class='mr'>*</span>
På besök i Kustateljén i går var romanförfattaren Håkan Nesser som hjärtligt kramade om sin Van Veeteren under en kort paus i filmarbetet.
­Jag är nöjd med det jag hittills sett av det filmade materialet, det finns inget jag vill klaga på, säger Håkan Nesser som egentligen inte har något med själva filmerna att göra.
­Jag har förstås läst manuskripten, säger han.
På en direkt fråga som han fått många gånger sedan han gav ut den sista och tionde boken i serien, om han kan tänka sig en fortsättning om filmerna blir succéer, säger Nesser:
­Jag har inga tankar på detta, även om dörren står öppen!
Sven Wollter gillar Håkan Nessers ton i romanerna och hans resonemang runt brott och straff och den etik som beskrivs.
­Ofta är inte deckare så här flerbottnade och handskas med sorg, smärta och det egna livet, menar Sven Wollter.
Men en av de största anledningarna att Sven Wollter hoppade på fortsättningen från de tre första SVT-produktionerna var, som han säger, "att jag inte ville släppa rollen till någon annan".
­Vi trivs ihop, Van Veeteren och jag!", säger Sven Wollter.
<span class='mr'>*</span>
Filminspelningarna i Fårösund och på Kustateljén kan få stor betydelse för Gotland i framtiden.
Bland annat har Bunge flygfält åter fått en roll i kommunikationerna till fastlandet, skådespelarna flyger till Bromma eller Barkarby på 45 minuter med Martinssons taxiflyg.
­Men det där har jag ingen insyn i, säger Sven, filmbolaget tar ansvaret för tiden och jag för rollen, säger Sven Wollter som samtidigt spelar med i Thommy Berggrens "Hjälten" som hade premiär i förra veckan på Stockholms Stadsteater.
Stor betydelse hoppas alla inblandade gotlänningar att filminspelningarna har vad gäller sysselsättningen. Och att folkhögskolan i Fårösund kan fortsätta utbilda filmassistenter och att filmgymnasiet får sitt fjärde utbildningsår där uppe.
En av de som fått jobb efter assitentutbildningen är Peter Duneson.
­Jag har fått jobb som produktionskoordinator, vilket i praktiken innebär att fixa logi och hotellrum och att se till att alla transporter fungerar.
­Och så gäller det alltid att rycka in där det behövs, säger Peter Dunesson som trivs med jobbet.
<span class='mr'>*</span>
Kustateljén och Gotlands Filmfond arbetar med tre parametrar när pengar satsas i olika filmprojekt på Kustateljén.
Filmerna skall spela tillbaka de satsade pengarna, kommunen skall få tillbaka lika mycket indirekt genom skatteintäkter och lokalhyra, samt att det kommer att skapas arbetstillfällen framför allt på norra Gotland.
­Men även om en av dessa parametar i ett enskilt projekt skulle slå fel är det ändå en bra affär för Gotland, plus det marknadsvärde det har, menar Bo Rehnberg, producent på Kustateljén, som tänker på vad Wallanderinspelningarna har betytt för Österlen och turismen.
­Hittills har det gått bra för Kustateljén. Jönssonligan spelar in pengarna på tre år och Mongolpiparen var viktig för oss i igångsättningsfasen och som test av studion, säger han.
­Projektet Kustateljén tar slut 2005 men fortsätter naturligtvis av egen kraft och ju fler professionella filmarbetare vi kan utbilda här uppe och ju fler produktioner vi kan dra hit, ju fler arbetstillfällen kan vi skapa, säger Bo Rehnberg.
Med tanke på vad Bergman och Pippi-filmerna har haft för betydelse för Gotland skall det nu bli intressant att se om det också skapas Van Veeteren-landskap att turista i på norra Gotland?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!