Vill att konst får gå före vetenskap

Delade åsikter. Curt Svedberg vill att den fina gotländska konsten ska få gott om plats.FOTO: HENRIK RADHE

Delade åsikter. Curt Svedberg vill att den fina gotländska konsten ska få gott om plats.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2011-12-30 04:00

Flera förändringar är på gång på Gotlands museum.

Fornsalens fasader ska få ny puts under våren, och nyligen har flytten av museets samlingar, runt 400 000 föremål, till nya magasin på P18-området påbörjats. När den är klar i mitten av 2013 ska man kunna öppna samlingarna för besökare.

Man har också planer på att flytta in Fenomenalen i Konstmuseets lokaler. Det har väckt oro bland öns konstvänner.

Gotlands konstförening tycker att mycket i konstmuseets verksamhet har försämrats under senare år. Om Fenomenalens verksamhet ska ta plats där befarar man att det blir ännu sämre.

- Det är viktigt att försvara konstens ställning, den fina gotländska konsten ska inte trängas undan av annat, säger Curt Svedberg, kassör i föreningen.

Hela konstföreningen står bakom en skrivelse till Gotlands museums chef Lars Sjösvärd där man bestämt tar avstånd från idén att öns konstmuseum ska användas till annat än konst.

Curt Svedberg menar att föreningen inte är emot förändringar i sig.

- Men vi befarar att det blir mindre utrymme för konsten och vill framföra våra farhågor innan beslut fattas, menar Curt Svedberg.

- Vad vi tycker i slutändan är svårt att säga innan de färdiga planerna presenterats.

I skrivelsen säger man bland annat att det i och för sig är lovvärt om flytten gör att fler barn och ungdomar också möter konsten. Men man tror att det är ett orealistiskt önsketänkande att konst och vetenskap ska befrukta varandra.

Den tidigare chefen för konstmuseet, Jan Brunius, säger till GA att han inte vill delta i diskussionen. Bland de som 1987 stödde tillkomsten av konstmuseet finns regionen, Brucebostiftelsen och DBW.

- Vi har diskuterat saken men kommer inte att yttra oss förrän det finns ett färdigt förslag att ta ställning till, säger DBW:s ordförande Ove Lundin.

Lars Sjösvärd tycker att det blir lättare att ta till sig av kritiken när förslaget och ritningarna tagit form.

- Vi har bara börjat utreda idén och före detta stadsarkitekten Carin Johanson ska ta fram ett förslag på hur huset kan användas. Det kan vara klart till våren och då vill vi ha ett stormöte om planerna så att alla ska känna sig delaktiga.

Han försäkrar att museets ambition med planerna är att konstmuseets verksamhet ska bli bättre och locka en större publik. Efter flera års sjunkande besökssiffror har en viss uppgång skett under hösten tack vare att man anställt en konstpedagog.

- Men vi behöver gå olika vägar för att nå nya målgrupper. Det passar vår verksamhet att låta konsten och vetenskapen arbeta ihop och vi kan bli först i landet med detta, säger Lars Sjösvärd.

Kritiken från konstföreningen tror han bottnar i en rädsla för förändring. Och även om lokalerna kommer att omfördelas utlovar han att konstens utrymme inte ska minska. Dessutom vill man ha konstutställningar i Fornsalens lokaler.

Men konstmuseet behöver rustas upp för att klara såväl dagens krav på säkerhet och klimat för de utställningar man vill ta hit, som publikens krav på bekvämlighet.

Tanken är att få med ombyggnadsplanerna i höstens budget så att det omgjorda konstmuseet kan stå klart om två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!