Vin- och matgurun från Fårö slår till igen med suverän bok
Omslaget till Håkan Larssons senaste, Vin och fest.
Foto: Robert Gahnfelt
Hemligheten ligger i att han aldrig glider in i snobbism, att han alltid står stadigt i den gotländska myllan (eller om det är strandvallarna vid Långhammars på Fårö). För redan när jag fick boken i min hand i samband med en av hans uppskattade vinprovningar på Stora Gåsemora, visste jag att detta skulle bli godare än gott. Tidigare böcker, inte minst "Håkan Larssons Vin & mat", hade lagt fast en ny standard menar jag. En bok som tar vardagskocken i kvarteret Gurkan på allvar och som ser till att han eller hon kommer igenom ett recept som inte är supersvårt, men som blir suveränt gott och som ackompanjeras av goda, men inte nödvändigtvis, dyra viner.
Visst kan man unna sig något gott fast det inte är fest?
Det handlar om att uppnå helheten, ett kulinariskt nirvana utan att behöva känna att detta är egentligen rätternas rätt och vinernas vin, en Nobelmiddag för folket.
Men så har han också fått ta emot Gastronomiska akademiens guldmedalj för sina insatser att främja svensk matkultur.
I sin nya bok slösar han med recept och vinförslag och han gör det tillsammans med några av rikets mest namnkunniga kockar, som Fredrik Eriksson, Pontus Frithiof, Niklas Viderud, Martina och Mathias Elliot med flera. De står för maten och recepten, Håkan för vinförslagen.
Men han har kostat på sig att vara lite busig också och ger flera tips om alternativ viner som sticker ut. Till exempel rostad strömming med grönsakscitronett, bjuds i förstone tillsammans med ett Alsacevin, en gewurztraminer med all sin oefterhärmliga mix av exotisk doft och blommighet och smaker som fyller hela kroppen! Suveränt gott, men så tycker han att man också som alternativ kan prova en kylskåpskall sherry!
Jag gillar också när han friskt vågat tycker att vi ska dricka rött till fågeln, en bourgogne som får tuppen att brista ut i ett kuckeliku! Så faller han till föga och låter publiken också få vad man vill ha, kanske, ett fylligt vitt, en fatlagrad chardonnay. Fast tusan vet om ens Håkan Larsson vet vad som passar bäst.
Vad göra? Jo, han föreslår att man bjuder båda till denna citron- och örtstekta tupp med rostade vårprimörer och lätt gräddsky!
Vissa recept är så enkla att man bara måste prova. På hans tidigare arbetsplats, månadsmagasinet Allt om mat, där han var chefredaktör i många år, hade man en receptsida som kallades Köp-hem-fem. Fem ingredienser. Nu bjuder han på en variant, en rätt som bygger på en fiskbit, ett blomkålshuvud, en citron och en skvätt grädde. Det är allt. Plus en halvtimmes jobb vid spisen och så, vin därtill. Men inte vilken fisk som helst. Färsk ska den vara och citron och blomkål av bästa sorten. Efter en halvtimme är allt klart och vinet från Nya Zeeland uppkorkat (en sauvignon blanc).
Tja, det är bara att kapitulera och medge: jag är helsåld på Håkan Larssons förmåga att göra fantastisk gott av enkla råvaror och matcha vinerna därtill.
Så är det bara.
Och jag kan knappt bärga mig till nästa sommars vin- och matfest på Gåsemora!
Boken är utgiven av Allt om vin på Bonniers förlag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!