Vinna eller försvinna i schlagern

Vem blir årets Eric Saade? För artisterna i Melodifestivalen kan tävlingen vara direkt avgörande för framtiden. Här tänds nya stjärnor - samtidigt som gamla riskerar att floppa.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kultur och Nöje2011-01-29 04:00

På papperet var det Anna Bergendahl som vann förra årets Melodifestival. Men den kommersiella vinstlotten i tävlingen drogs av en genomblöt 19-åring.

- De två låtar som ungarna kan på dagis och fritids nu för tiden är "Här kommer Pippi Långstrump" och Eric Saades "Manboy". Får man ett sådant genomslag måste man säga att Melodifestivalen betyder allt, säger Lasse Lingman, talangjägare på produktionsbolaget Lingman & Co.

För sju år sedan upptäckte han den då 13-årige Eric Saade på en talangtävling i Skåne. Lasse Lingman hymlar inte om att målet sattes ganska tidigt - en dag skulle den unge artisten medverka i Melodifestivalen.

- Det är det som hägrar. Vi är inte intresserade av att lansera någon hårdrocksartist eller så, det har blivit den här grejen med Melodifestivalen. I alla de tävlingar vi anordnar är inriktningen i slutänden Melodifestivalen, säger han.

För unga okända artister erbjuder tävlingen en möjlighet att slå igenom på bred front. Med drygt tre miljoner tv-tittare ger Melodifestivalen en exponering som inga andra program kan matcha. Men tävlingen kan vara minst lika viktig för etablerade artister.

- De sista åren har den inneburit ett otroligt lyft, framför allt för de artister där det kanske har stått still ett tag. Tack vare Melodifestivalen får de en rejäl nytändning, säger Kenny Mattsson, programchef på Gröna Lund.

Vilka artister i årets startfält har allt att vinna - men också att förlora?

- Linda Bengtzing till exempel. Hon behöver få till en succé, det var ju ett tag sedan hon var i ropet. Får hon till en bra låt och går till final har hon extremt mycket att vinna på det.

Flera gamla stjärnor har fått uppleva nederlagets förnedring. Peter Jöback, som var en av förra årets favoriter, blev näst sist i finalen. Marginellt bättre gick det för Jessica Andersson som blev åtta i tävlingen, men som med råge återupprättats i radions mesta Melodifestivalkanal, P4.

- Vissa låtar fäster verkligen. Jessica Andersson ligger fortfarande kvar på Svensktoppen med sin låt, trots att det snart är ett år sedan hon var med i tävlingen, konstaterar Rita Jernquist, musikredaktör på P4.

Vilka artister kommer att kunna surfa på Melodifestivalens svallvågor resten av året? Kenny Mattsson på Gröna Lund tror på Danny Saucedo - som redan bokats in på Grönan till sommaren -men också på Christian Walz.

- Jag hoppas att han ska kunna bli årets Salem Al Fakir, med en jäkligt bra låt.

Lasse Lingman lyfter självklart fram artisterna i sitt eget stall: först och främst Eric Saade som proklamerat att han ska vinna hela Eurovision i år. Men får han gissa vilka som står för årets genombrott blir det ett annat namn.

- Jag säger Le Kid. Det är bra musiker och de har en rolig framtoning som kan gå hem hos ungdomar. Man får inte glömma att det är ungdomar som röstar mest.

Flippar:

1983: Carola får sitt genombrott med "Främling".

2004: Shirley Clamp slår igenom med "Min kärlek".

2010: Salem Al Fakir når den breda publiken med "Keep on walking".

Floppar:

2004: Favorittippade Anne-Lie Rydé missar finalen med "Säg att du har ångrat dig".

2008: Carola och Andreas Johnson når bara Andra chansen med "One love".

2008: Popstjärnorna Eskobar, som valts ut som jokrar, blir sist i sin deltävling med "Hallelujah new world".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!