Vinproffs på nolltid

En vinkännare kan göra en förvirrad med sina uttal om druvor, årgångar och ursprung. Natalie Nilsson vill nå en bredare målgrupp och guidar nybörjare i en vinprovning med temat proffs på en timme.

Chardonnay. Det torraste av vinerna på provningen var en Chardonnay med smak av citrus och vanilj.

Chardonnay. Det torraste av vinerna på provningen var en Chardonnay med smak av citrus och vanilj.

Foto: Martina Cederqvist

Kultur och Nöje2012-07-27 00:00

En doft av burksparris är den första reaktionen på ett av de fem vita vinerna som jag har framför mig. Jag snurrar runt glaset på bordet igen, drar in doften med båda näsborrarna och tar en klunk. Jag silar vinet mellan tänderna, drar in lite luft genom munnen och känner smaken av bland annat passionsfrukt. Doften må vara udda, men smaken, mmm så god!

Utan att se
Natalie har precis visat mig grunderna i hur man provar vin. I dag är det vitt vi provar och hon har valt några av de vanligaste gröna druvorna: Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer och två olika Sauvignon blanc med årgångar från 2007 och framåt.

Jag får vända mig om när hon häller upp vinerna och får sedan ett vinprovningsprotokoll för att sedan gissa vilket vin som är vilket. Jag har fått en hjälplapp med vinernas namn, årgång och smakinriktning. Förutom burksparrisens tydliga doft i Sauvignon blanc från Sydafrika är det även lätt att urskilja den söta flädern i Gewürztraminer och vaniljen i Chardonnay. Men sedan gissar jag fel och blandar ihop en Riesling med en Sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Ungefär 25 procent av befolkningen har ett extra utvecklat smak och luktsinne. Natalie är en av dem. Vi befinner oss på Vinotek 1 i Visby och i dag ger hon mig en kurs i vinprovningen proffs på en timme för nybörjare. Lokalen (gamla Clematis), är numera ljus och inredd helt i vitt. I taken hänger kristallkronor och valven påminner om husets medeltida ursprung.

Mycket att lära
Natalie lär mig vad jag ska uppmärksamma i ett vin. Utseende, doft och smak är de tre stegen man går igenom innan man drar sin slutsats om ett vin. Om ett torrt vitt vin har en mer intensiv lite gyllene färg är det troligtvis lagrat några år. Generellt ska torra vita viner drickas unga med undantag för exempelvis dyra, vita Bourgogner och bra tyska Rieslingviner.

Det finns oändligt mycket att lära sig om vin. Men det viktigaste, enligt Natalie, är att hitta sin personliga smak.

- Det är många som säger att de inte gillar vitt eller rött, torrt eller sött. Men då har de inte smakat gott vin i olika former till mat som passar till. Att hitta sin smak handlar mer om att ta ut svängarna, våga prova nya smaker och gå på känsla.

Spott och fokus
När jag provar vinerna får jag spotta i en specialgjord spotthink och den använder jag flitigt.

 -De flesta som kommer på vinprovningar vill dricka vinet och det kan jag förstå. Men om du spottar behåller du fokus och kan bedöma vinerna bättre, berättar Natalie.

För att bryta av mellan vinerna får jag dricka vatten och äta bröd och flingsalt för att neutralisera gommen och inte trötta ut smaklökarna. Saltet ger en liten aning om hur det skulle funka till mat.

Hur vet man om ett vin är dåligt?

 -Det gör du bara, säger Natalie och skrattar. Det finns en rad olika defekter, men korkdefekta viner är det vanligaste och beror oftast på att det finns rester av blekmedel i korken. En vanlig missuppfattning är att bara rött vin behöver luftas. Det är minst lika viktigt med vitt säger Natalie. Ett ungt vin bör alltid luftas medan ett gammalt inte alltid ska luftas.

Jag vet inte om jag kan kalla mig vinproffs efter i dag. Men jag har äntligen fått svar på mina frågor om vin som jag bara fått luddiga svar på tidigare. Och gott var det!

Proffs på en timme återkommer i höst och kan även ordnas vid efterfrågan.

2/8 16:00-18:00 Vinprovning med viner av Charles Smith.

Så prövar proffset ett vin:

Börja med att se på vinet för att se om det är klart eller grumligt och på färgen. För att prova ett vin ska du först snurra på glaset, förslagsvis på bordet, för att frigöra aromer. När du doftar, använd båda näsborrarna för att inte missa något (höger och vänster hjärnhalva uppfattar olika saker). Vid själva avsmakningen är det bra att sila runt vinet i hela munhålan för att uppleva alla smaker. Ett riktigt proffs drar in lite luft genom munnen för att frigöra ännu mer smak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!