Vårutställningen av fotoeleverna på Gotlands Folkhögskola i Hemse på Konstmuseet i Visby tillhör ett säkert vårtecken. Liksom många andra år är utställningen temabaserad men med mycket personliga gestaltningar och spännande idéer.
Porträtt och relationer överväger även i år, men de mera idébaserade projekten kan hamna lite var som helst, från ett krematorium till den religiösa sekten Jehovas Vittnen.
Allt genomfört med årets gemensamt tema - "Mellanrum".
Placerad bakom galler
Enda gotlänning bland årets fotoelever är Olivia Muck som under juluppehållet gjorde ett besök i Indien. Med sig från resan hade hon det fotografi hon nu valt att ställa ut - ett lejon i en bur.
Det är ett mycket vackert fotografi, men det är också en bild som ställer helt nya frågor. Vem är det egentligen som är placerad bakom bildens galler, är det lejonhannen eller betraktaren?
Stark bildserie
Olivia Munck har reflekterat över hur vi behandlar jorden och dess varelser, står människan mot naturen, eller är det samsyn som gäller.
Olivia tillhör de fotoelever som hoppas komma tillbaka till skolan även i höst för ett andra projektår. Hon har sökt, men vet ännu inte om hon blir antagen.
Jessica Segerberg från Nyköping har skapat en av utställningen starkaste bildserier - den på sin egen mamma. Bilderna är Jessicas och mamma Anettes gemensamma projekt och handlar om att i grunden förändra sina liv, alltså mellanrummet mellan det förra livet och försöket att hitta ett nytt.
Bakgrunden är en brytning med det första livet som medlem i Jehovas Vittnen, ett liv som är ganska reglerat men också okomplicerat då man lever i tron att man har svaren på livets alla frågor.
Själv var Jessica tolv år när mamman bröt med sitt förra liv och bilderna har blivit hennes egen bearbetning och sökande efter en fast punkt, ett sätt att kommunicera och skapa djupare relationer med sina närmaste.
Bilderna och hela året på fotolinjen har varit enormt utvecklande, tycker hon, en riktigt bra grundutbildning som hon gått stärkt ur. Jessicas dröm är att bli antagen till fortsatt utbildning på Biskops Arnö.
Lysande tuskaft
Längst upp under Konstmuseets takåsar, i rummet för den permanenta utställningen "Det gotländska ljuset" huserar de sex andraårseleverna på den textila hantverkslinjen.
Temat för slututställningen har varit belysning och de flesta objekten består av vävt ljus. De sex eleverna, varav hälften kommer från Gotland, ställer ut var sin lampa och vävtekniken är oftast tuskaft.
Denise Häggs grönskimrande lampa "Mystic Light" är formad av vanligt hönsnät där hon vävt in stränggarn på sitt eget speciella sätt.
Enda brottet mot de vävda skärmarna är Lena Svenssons av läder, men så är hon också från skinnstaden Tranås. Hon har använt sig av vegetabilgarvat läder där man genom skärmen kan se alla himlens stjärnbilder forma sig.
Båda utställningarna har vernissage på lördag den 16 april och pågår till och med 1 maj.