Visby gasverk i ny bok

Kultur och Nöje2007-06-30 06:00
En och annan minns säkert Visby gasverk. Gasklockan, som stod där nu Harry Carlssons finns, revs först 1955 och rester av huvudbyggnaden finns ännu kvar, idag som firman Glas & Lås mellan Söderväg och Stenkumlaväg.
Martin Ragnar, som tidigare skrivit mycket gotländsk tåghistoria, har nu dokumenterat gasverkets historia i en bok utgiven på Gotlands Hembygdsförbunds förlag. Boken heter "Berlinerblått i Blåklinten", en titel som får sin förklaring i att gasverket låg i kvarteret Blåklinten - och den berlinerblå färgen hittar man troligen om man gräver i området. Marken är aldrig undersökt efter verkets nedläggning 1954, men man kan misstänka att där finns en hel del föroreningar, en del färgat i berlinerblått så som man hittat under andra övergivna gasverk.
Frågan om gasverk i Visby drogs i långbänk i stadsfullmäktige. Det tog årtionden innan man till slut bestämde sig för att satsa på el istället för gas. Gasverket startades då på privat initiativ, av ett holländskt bolag, och det uppfördes strax söder om det kommunala elverket.

*
Martin Ragnar, erkänt skicklig på att dokumentera, berättar i detalj både förhistoria och historia. Gasverket, som startades 1916, hade sina problem, både ekonomiska och fackliga - bland gasverkseldarna fanns ju blivande legender inom arbetarrörelsen som Kalle Sandgren och Folkbladets chef C O Nilsson.
Men, menar Ragnar, verket gick nog med hygglig vinst, annars skulle holländarna inte ha låtit det fortsätta ända fram till 1954.
En och annan saknade gasen när den stängdes av. Den hade använts främst i spisar och för andra ändamål i köket - och den värmde kaffepannan snabbt.
Någon saknade väl också restprodukterna som koks och stenkolstjära - och ett tjugotal personer miste jobbet. Dels fanns verket på söder, dels hade man kontor och serviceverkstad i nuvarande Skepparegillets hus vid S:ta Katarinagatan.

*
Boken är väl illustrerad med många gamla bilder både av verket och människorna som jobbade där. Bonnevier, Bergfast, Dahlbom, Aldervik, Malmkvist, Waltin är namn som återkommer och som finns i den förteckning över anställda som finns i boken.
Martin Ragnar kan gärna få återkomma, det finns fler halvt om halvt bortglömda företag att dokumentera och berätta om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!