"Visby var korstågsbas under 1200-talet"
Visby var en korstågsbas under en period av 1200-talet.2 300 korsfarare satte sin prägel på staden som inte bara var centrum för köpenskap.- Gotland fungerade som en stor krigisk central för att göra Baltikum västerländskt.För korståg bedrevs även på hemmaplan i Östersjöområdet.
- Ni tänker sällan på Visby som en utpräglad machostad med krigare utan snarare som borgerskapets Mecka i Sverige.
I kontrast till köpenskapen ställs vanligen det kyrkliga.
- Jag lägger till krigarens Visby med sina 2 300 soldater som färgade stadsbilden. De var korsfarare och fanns officiellt inte. 1195 till ca 1270 var Visby Nordeuropas nyckel i det heliga kriget.
Anledningen till att det förekom korståg även i Nordeuropa och inte bara till det heliga landet var enligt Dick Harrison främst ekonomiska. Ersättningskorstågen började längs östtyska Östersjökusten.
- Sen tog hedningarna i Östtyskland slut och då vore det logiskt att fortsätta mot Preussen. Men det gör man inte och här kommer Visby in i bilden.
Från Visby bedrivs bland annat en lönsam handel riktad mot Rigabukten och staden utgör navet i östeuropas handel. Köpmännen behöver beskydd och korståg predikas i Visby. Försöken att kristna Baltikum koncenteras till Visby via tyska biskopar.
År 1200 samlas 23 skepp med i snitt 100 krigare ombord i Visby. Sen seglar dessa över och man landstiger i Lettland.
- Detta gör att Lettland inlemmas i den västerländska kristenheten och inte i Ryssland.
Estland och Lettland vinns men när man försöker med Litauen 20 år senare går det inte, då har litauerna lärt sig hur attackerna skall bemötas.
- Gotland fungerar som en stor krigisk central för att göra Baltikum västerländskt.
Visby utvecklas till Sveriges största stad. Misslyckade och lyckade korstågare möts hela tiden i staden för anskaffning av förråd etc. Staden utgör ett basläger inför Baltikumexpeditionerna och blir ett handelscentrum.
Dick Harrison:
- Detta är en av de mest kreativa faserna i Nordeuropas historia.
Korstågen fortsättser under 1200-talet. Men nu överfalls de ibland av sjörövare. 1290 är Baltikum slutligt passiviserat och infogat i kristenheten. Då upphör också Visbys storhetstid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!