Arkitektur och bebyggelse i och runt Visby är tema för två nya böcker och en pågående utställning vid Konstmuseet.
"De arkitektoniska vidundrens tid, byggnadsverksamheten i Visby innerstad 1895-1920", är en bok som släpps på måndag kväll i Almedalsbiblioteket.
"Visby- landet utanför muren" är tema för Gotländskt arkiv 2011 med tolv artiklar skrivna av specialister med olika perspektiv på Visby och stadens ytterområden.
"Det är inte ett hus, det är en happening" är en pågående utställning i Gotlands konstmuseum med fokus på arkitekten Per-Erik Nilssons verk på Gotland.
I årets Gotländska arkiv reflekterar museets specialiserade medarbetare inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård över Visby med omland från äldsta till nyaste tid.
De olika kapitlen spänner med olika perspektiv över årtusenden, från stenålderns spår av den första bebyggelsen och mänsklig aktivitet till spåren av järnvägen som lades ner på 1960-talet.
Fakta är säkrat genom skribenterna som alla är specialister inom respektive område. För den skull är inte "Visby, landet utanför murarna" trist eller tung att läsa. Tvärt om är det mesta skrivet med lätt hand. Kanhända tack vare redaktören Ann-Marie Pettersson i redaktionen tillsammans med Maria Herlin-Karnell och Lars Sjösvärd.
2008 presenterade Gotlandica förlag boken "Staden utanför murarna", där Fredrik Blomgren och Lars Bäckman berättar om det nya Visby som växte fram från sekelskiftet 1900 till århundradets mitt. Utflyttningen skedde från innerstaden där människor bytte trångboddhet mot boende i en modern villastad där det tidigare var åkrar och ängar.
I uppföljaren "De arkitektoniska vidundrens tid, byggnadsverksamhet i Visby innerstad 1895-1920" undersöker Fredrik Blomgren och fotografen Peter Assar Monsen den nya bebyggelse som växte fram i det gamla Visby decennierna kring sekelskiftet 1900. Den nya boken handlar om en tid med högkonjunktur och medborgare med ekonomiska resurser att bygga nya hus som speglade samtida idéer och värderingar kring samhälle och arkitektur och som därmed omvandlade det offentliga stadsrummet.
Arkitektur i Visby med omnejd men uppmärksammas också på Konstmuseet med en utställning som pågår till den 22 januari med foton och originalteckningar som visar processen kring ett antal av arkitekten Per-Erik Nilsson verk.
Sedan 1950-talet har han ritat och ritat om mängder av byggnader på ön, bland dem sexvåningshuset som var fastighetskontor i innerstaden, Katolska kyrkan, Gotlands konstmuseum, Fornsalen, Visborgskyrkan, Soldathemmet, kvarteret Vargen och Tjelvarskolan.
Per-Erik Nilssons arkitektur har byggt om stora delar av den gamla staden med spår satta men utan att de moderna tilläggen dominerar i miljön vilket han gjort möjligt med volym, rörelse och perspektiv som motto.