Visst kan man bli förälskad av dinkel

Kultur och Nöje2007-01-03 06:00
Dinkel, dinkel, dinkel.
Man kan bli förälskad i dinkel, påstår visbybon Ingeborg Vatheur - och vem torde vara det om inte just hon. Hon har länge varit dinkelns främste förespråkare och har nu kommit ut med ännu en bok i ämnet, "Nya dinkelboken - den hälsosamma dinkeln" (eget förlag), där hon åter lovordar dinkeln. Den första dinkelboken kom för tio år sedan.
Första delen av boken ägnar hon åt att berätta om dinkeln. Förväxla den inte med vete, undervisar hon, dinkeln är en ursäd, en av mänsklighetens äldsta kulturväxter. Den är överlägsen vete, den är grunden till en ny livsstil, den har läkande egenskaper, den har alla nödvändiga näringsämnen för en bra hälsa, förklarar hon.
Det gäller att hålla reda på allt när hon berättar om alla sorter i den så kallade speltfamiljen; enkorn, tvåkorn eller emmer, och trekorn som är dinkeln. Lite förvirrad blir jag dock när hon dels berättar att dinkeln måste ha uppstått i länderna strax norr om Alperna under bronsålder, dels att den skulle ha odlat i Sverige redan under stenåldern.

*
På Gotland har dinkeln eller dess släktingar odlats sedan stenålder ända fram till 1961 - för att sedan återinföras av Ingeborg Vatheur 1991. Men, frågar hon sig, hur kunde man under dessa 30 år, mellan 1961 och 1991, totalt ha glömt bort dinkelodlingen på Gotland? Någon gammal bonde borde väl minnas!
Men idag, skriver hon, har dinkeln äntligen fått fotfäste i Sverige igen. Och på Gotland odlades i fjol 400 ton dinkel - och i boken berättas om odlingarna och en odlare blir intervjuad. Odlingen är inte helt problemfri, skörden blir bara drygt hälften jämfört med vete, och runt en tredjedel av skörden försvinner i form av skal. Dinkel kan nämligen inte tröskas som annan säd utan kräver speciella skalningsmaskiner.

*
Allt som oftast dyker namnet Hildegard von Bingen upp, och en avdelning i boken ägnas henne och hennes utsagor främst om dinkelns läkande egenskaper. Gör ingen religion av dinkelkulturen, dinkeln är ingen trosbekännelse, skriver Vatheur - ändå citeras och åberopas ständigt denna nunna/abbedissa som levde för 900 år sedan.
Jag hade hellre sett en rad sakliga och vetenskapligt underbyggda undersökningar och omdömen om dinkelns goda egenskaper.
Ingeborg Vatheur har för övrigt skrivit flera böcker om Hildegard von Bingen, bland annat "Så botar Gud" som kom ut i Visby 1993.

*
Bokens tredje avdelning återgår mera till det jordnära i form av en stor samling recept. Dinkelmüsli, dinkelpasta, köttbullar med dinkel, dinkelbiffar, pizza på dinkel - ja, det finns mängder av varianter. Och så dinkelbullar och dinkelbröd, förstås.
Och smakar det gott, och gör gott - så kanske man kan bli förälskad i dinkel!
Boken innehåller också många - och bra - bilder, alla tagna av Ingeborg Vatheur själv. Bilderna har också blivit väl behandlade hos Godrings, som står för tryck och formgivning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!