Wallraff är tillbaka
Foto:
Det är nu 25 år sedan hans mest kända bok "Längst därnere" kom ut. I den hade han iklätt sig rollen som den invandrade turken Ali och som Ali arbetade han på ett flertal omänskliga arbetsplatser i Västtyskland. Några år tidigare kom "Reporter hos Springer" i vilken han var reportern Hans Esser på en av Tysklands största tidningar, "Bild-Zeitung", ägd av Springerpressen. I den blottlade han tidningens tvivelaktiga arbetsmetoder och etik. Hans metod att bedriva undersökande journalistik under falsk identitet har fått benämningen "wallraffa" och ordet finns numera i Svenska Akademiens ordlista.
Den här boken innehåller åtta reportage och Günter Wallraff har själv wallraffat i fyra - som somalisk invandrare, uteliggare, telefonförsäljare och som bagare på en brödfabrik.
Det första reportaget handlar om hur han bemöttes som svart tysk när han under ett år reste runt i Tyskland som invandraren Kwami Ogonno från Somalia. Han gjorde sitt bästa för att ta sig in i det tyska samhället - ansökte om medlemskap i brukshundsklubben, försökte skaffa jaktlicens, försökte hyra kolonistuga - men nästan överallt möttes han av skepsis och fientlighet. Pensionärer på skogspromenad behandlade honom som en förrymd brottsling medan ungdomarna utanför diskoteket var mer rakt på sak: "Afrika är för apor och Europa är för vita". Hans erfarenheter av att vara svart i Tyskland har också filmats och filmen "Svart på vitt" visades på filmfestivalen i Göteborg i höstas.
I rollen som uteliggare i sin egen hemstad Köln berättar han med ironisk humor om hur Kölns överborgmästare på juldagen 2008 serverade vildsvinsstek till alla hemlösa. De fick också som julklapp ett par svarta jeans i storlek 66 (= XXL) och en påse kakor där hållbarhetsdatumet hade gått ut för ett halvår sedan.
Han var också anställd som telefonförsäljare på ett av Tysklands största callcenterföretag. Det finns fler än 6 000 callcenter och branschen sysselsätter nästan en halv miljon människor i Tyskland.
Enligt Wallraff så rings det varje dag fler än en miljon oombedda samtal - så kallade cold calls.
Han berättar om kvalificerat lurendrejeri, till exempel när han säljer informationsskyltar med lagtext till restauranger för 69 euro. Lagtexten kan gratis laddas ner från internet och man kan också köpa lagtexten inklusive ram på ett varuhus för 10 euro.
Arbetet på brödfabriken som levererade frallor till Lidl var troligen fysiskt sett en av de värsta roller han iklätt sig. Det var ett hårt arbete med låg lön och vidriga arbetsförhållanden.
Olycksriskerna var stora och brännskador förekom dagligen. Allt för att Lidl skulle få sin leverans i tid, i annat fall skulle företaget få betala höga straffavgifter till Lidl. Wallraff har inte mycket till övers för Lidl.
I tisdags var Günter Wallraff på besök i Stockholm och framträdde på Kulturhusets Internationella Författarscen.
Han blev intervjuad av Sveriges Radios Daniela Marquardt.
Hörsalen var fullsatt (500 personer) och intervjun direktsändes också på närbelägna Klarabiografen.
Wallraff berättade att vissa förbättringar har skett sedan hans bok kom ut i Tyskland. Till exempel har lönerna till de bagerianställda på bageriet som levererar frallor till Lidl höjts med 24 procent. De anställda på vissa callcenters har också fått bättre anställningsvillkor. Ett natthärbärge för hemlösa i trånga containrar i Frankfurt har stängts.
Han fick också frågan om hur det egentligen var med anklagelserna om att han skulle ha varit Stasi-agent.
Han sade att anklagelserna var helt grundlösa och att det var en hämnd från Springerpressen för att han hade infiltrerat tidningen Bild-Zeitung på 1970-talet (se ovan). Wallraff hade 1968-1971 haft kontakt med östtyska arkiv när han gjorde research för att få fram fakta om gamla nazister. Då blev han registrerad hos de östtyska arkiven. Det var ursprunget till anklagelserna.
Numera har han fått rätt i två domstolar som har förbjudit Springertidningar att kalla honom Stasi-agent. Om tidningarna skulle fortsätta kalla honom detta riskerar de få böta en halv miljon euro.
När han började med sina undersökningar och reportage för över 40 år sedan var syftet att åstadkomma en utveckling mot större medmänsklighet och mer rättvisa. Under senare år tycker han dock att det har gått andra vägen: orättvisorna har ökat och levnadsförhållandena för de svaga har inte blivit bättre utan sämre.
Han sade att han dock hyser ett visst hopp eftersom han under sina resor i dagens tyska verklighet träffat på människor som inte förlorat hoppet om att skapa en bättre värld och inte heller förlorat modet att ansvara för det.
Fotnot
Stasi är benämningen på den före detta östtyska säkerhetspolisen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!