Över 100 personer vallfärdade på lördagseftermiddagen till Ann Wolffs nybyggda hem med ateljé i Visby.
- Jag har avvecklat min verksamhet i Berlin och är bofast på ön, men det är för kallt och mörkt att bo året om i Kyllaj, förklarar hon.
När hon öppnar sitt hem för allmänheten är det en unik händelse och engångsföreteelse.
- Det är ju inget galleri vi har här på Björkvägen, men det är roligt att visa exempel på mina tidigare och senaste verk för gotlänningarna.
Huset ligger på den yta som var parkering till ABF:s tidigare lokal. I grannhuset bor dottern Paulin och svärsonen.
Den wolffska ateljén på bottenvåningen har tillfälligt rymts ut för att ge plats åt hennes objekt i glas, sten och blandmaterial, målningar, teckningar och grafik från 1980-talet tills nu.
- Det skulle vara roligt att ställa ut i Visby, men jag har inte fått någon förfrågan från Gotland.
I mars kommer hennes nya arbeten att gå vidare till en utställning i Berlin för att sedan visas i Frankrike.
- Mer än två, tre utställningar per år varken hinner eller orkar jag med numera.
På 1980-talet ställde hon bland annat ut på Key Nilsons galleri och i Bildstenshallen på museet i Visby. Från den tiden har hon kvar några grafiska verk som inte längre är till salu.
Jämte kraftfulla verk i kol och rödkrita på papper arbetar hon mer som skulptör med objekt i blandmaterial och gjutet glas.
Tillsammans med maken Dirk Bimberg gjuter hon glasskulpturer som väger mindre än 40 kilo i sommarateljén i Kyllaj.
- Större objekt skickar vi till ett glasgjuteri i Tjeckien, berättar hon.
Ann Wolff berättar om vandringsutställningen som på tidigt 2000-tal visades på museer runt om i världen och som har gett upphov till både en stiftelse och ett stipendium
- Det var en retrospektiv utställning med 90 arbeten från 1970 och framåt och som jag inte vill ska splittras, säger hon som gärna skulle vilja visa samlingen permanent på ön.
Planerna gick i stöpet men tanken är inte avskriven. Kanske kommer annat alternativ på ön, annars finns ett museum i München som samlar modern glaskonst och är intresserade av hennes verk.
För att säkra samlingen grundades stiftelsen Ann Wolff Collection 2008. Samtidigt instiftades ett stipendium som delas ut vart annat år.
Stipendiet, på cirka 40 000 kronor, ska omsättas i ett glasverk som skapas i ateljén i Kyllaj. Avsikten är att både värna glaset som konstärligt material och få in nya idéer i glasprocessen.
- Stipendiaten, en ung och etablerad konstnär, ska få möjlighet, på stiftelsens bekostnad, att prova på glas som konstnärligt material.
Maria Mieseberger, konstnär och fotograf från Stockholm, är 2011/2012 års stipendiat. 2009/2010 gick priset till skulptören Holger Walter från Karlsruhe.
I det egna kreativa skapandet har Ann Wolffs arbeten i glas, sten, brons, måleri, brons, sten, glas, collage och måleri samma värde.