Titeln är Svenska ostar och ingredienserna är en reseberättelse, nio gårdsmejerier, 29 recept och 67 ostar.
Visst är det kul att läsa om olika gårdsmejerier i Sverige och med ögonblick fångade i ord och bild få möta entusiasterna som profilerar sin näring och kärlek till ost, getter, får och kor. Jämtlands län, tätt följd av Västra Götalands län och Dalarna, leder ligan med flest gårdsmejerier, i alla fall i denna presentation. I det nya ost-Sverige finns förstås Gotland med och i denna bok är Häftings i Hangvar och Stafva i Barlingbo placerats på den svenska kartan över gårdsmejerier. Introduktionen till öns ostproduktion går via mjölkbonden på Ladarve gård i Eksta med korta blänkare till krogen Smakrike i Ljugarn och Fabriken på Furillen.
Mia Öhrn och Henrik Francke har gjort en rundtur dit där hantverksmässighet inte måste betyda ineffektivitet och där småskalighet nödvändigtvis inte har likhetstecken med olönsamt. I Svenska ostark lyfter de fram eldsjälarna bakom några av landets gårds- och bymejerier med uthållighet i verksamheten under åren. Intressant är att läsa om många driftiga kvinnor, och några män, som valt att våga satsa på småskalig ystning. Utan att själv fara land och rike runt kan läsaren av boken Svenska ostar ta del av vardagen i ostarnas Sverige.
Jämte den trivsamt skrivna reseberättelsen finns inspirerande recept att testa. Vad sägs om hemlagad fikonkompott eller fläderbärsmarmelad att själv göra som ackompanjemang till en god bit ost. Eller varför inte prova att själv göra egna mjölkprodukter därhemma. Själv blir jag påmind om barndomens hemlagade smör, källarsvala filbunke, nyttig keso eller en smarrig ostkaka, klassiker med recept som förr var levande kultur men som glömts bort nu när butikerna är så nära. Tacksamt är att då få recepten som är så enkla att göra och som förvandlar mjölk till guldgult smör, krämig yogurth eller smulig ricotta