Ytterligare tvåhundra mynt hittades på fyndplatsen
Som kronan på verket visas den silverskatt som helt nyligen hittats i Sundre av bröderna Edvin och Arvid Svanborg. Det som hänt sedan i stort sett alla medier rapporterat om detta skattfynd är att skatten blivit större! Ytterligare omkring 200 mynt hittades nämligen när man grävde vidare i rabbishålet, där skatten låg.
Nu är dock själva skattletandet avslutat, men i sinom tid kommer en undersökning av omgivningarna att göras. Den fråga man vill ha besvarad är om skatten legat inne i ett hus eller om den grävts ner utomhus. I nu-läget finns inget som tyder på att skatten förvarats under golvet i ett hus, men det är inte omöjligt att man stöter på byggnadsrester om man börjar gräva i området.
"Glimtarna" finns i ett rum på konstmuséet och i en monter i detta rum finns ting som man kan börja undra lite över. Här finns gamla tändsticksaskar, tobaksaskar, en liten glasskartong, en ask som det varit maränger i...
Alla dessa emballage innehåller fynd som gjorts vid arkeologiska undersökningar för 50 år sen eller mera.
De som fyndat dessa askar är den personal som jobbar inom ett projekt som går under namnet Access. Uppgiften är att registrera och göra upp ett dataregister över en mängd gamla fynd, mestadels ben, som kommit i dagen vid olika utgrävningar. Detta med emballagen är ett lustigt sidospår. Det var när de unga medarbetarna inom Access såg att gamla tiders arkeologer kunde använda lite av varje för att förvara sina fynd, som de tyckte att även dessa askar har något att berätta lika väl som fynden.
Och så är det onekligen.
Den avdelning som innehåller ett 30-tal figurer bakom glas skall inte ses som en dräktutställning. En ung nutida betraktare står vänd mot församlingen och det han ser är en samling människor med kläder från olika tidsepoker. Utställningen vill inte spegla klädskicket hos någon speciell grupp i samhället utan men har helt enkelt plockat fram det som man tycker ser intressant ut.
Fynden från Fornsalens gård består bland annat av djurhuvudformade detaljer av ett dryckesglas från 1500-talet som hittats i en latrinbrunn samt skärvor av "Östersjökeramik" från 1100-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!