Osäker tillvaro på Riksutställningar

Stora förändringar – och hot om flera sådana – påverkar arbets­klimatet hos Riksutställningar. Kulturministern vill inte säga något konkret om myndighetens framtid.

Riksutställningar

Riksutställningar

Foto: Tommy Söderlund GT

KULTURJOBB (GT)2016-04-14 12:38

Riksutställningar kom till Visby 2007, delvis för att kompensera Gotland för de statliga jobb som försvann när öns regementen lades ner.

Snart kan myndigheten försvinna igen – och det helt och hållet – vilket GT berättade om för ett halvår sedan. En ny museiutredning föreslår att en museimyndighet införs, samtidigt som Riks­utställningar avvecklas. Förslaget har granskats av flera remissinstanser och blir konkret först när kommande kulturarvsproposition presenteras i höst.

Tillvaron förblir osäker för de anställda på Riks­utställningar.

– En utredning som ifråga­sätter vårt varande skapar förstås oro, när vi inte vet vad som händer med våra jobb, säger skyddsombudet Eva Lundqvist.

Myndighetens existens ifråga­sattes även i en statlig utredning från 2009.

– Så det är inte första gången vi är hotade, säger Eva Lundqvist.

Riksutställningar fick också ett nytt uppdrag 2011, då en omorganisation genomfördes. För några år sedan fanns ett 50-tal anställda. I dag jobbar 25 personer där.

På chefssidan har omsättningen varit stor. Myndig­heten har till exempel haft sex olika generaldirektörer, inklusive mer temporära förordnanden, bara sedan flytten till Visby.

Allt detta har påverkat både arbetet och arbets­miljön genom åren.

Jesper Tammilehto är ställföreträdande generaldirektör för myndigheten i fråga. Han beskriver situationen så här:

– Museiutredningen genomförde aldrig någon konsekvensanalys av förslaget att lägga ner Riksutställningar. Därför finns i dag en oro för att man i det fall man skulle välja att förändra vårt uppdrag, för att skapa en ny museimyndighet, glömmer bort värdet av den utvecklingsfrämjande och stödjande verksamheten vi i dag bedriver.

Kritik som tidigare framförts mot museiutredningens förslag har bland annat handlat om att den ersättande myndighetens uppdrag skulle likna den nuvarandes.

Detta är även Jesper Tammilehto inne på.

– Det finns ett betänkande från en utredning där man, trots att man bedömer Riksutställningars insatser som positiva, föreslår en nedläggning av den här myndigheten för att finansiera en ny – som till stora delar ska verka för samma sak som Riksutställningar redan gör, säger han.

Utredningen föreslår dessutom att den nya myndig­heten ska få ett ännu mer omfattande uppdrag – men mindre bemanning.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) besökte i går Gotland, bland annat för att presentera regeringens vårändringsbudget.

GT passade på att fråga hur hon ser på situationen på Riksutställningar.

– Jag har också pratat med medarbetare där och deras oro är självklart olycklig ur ett arbetsmiljöperspektiv, svarar Alice Bah Kuhnke.

Ministern betonade flera gånger under gårdagens presentation att regeringen prioriterar kulturen.

När det gäller Riksutställningars framtid ville Alice Bah Kuhnke inte säga något konkret – men hon uttryckte ändå att myndighetens jobb är viktigt.

– Jag vill inte spekulera innan jag sett alla remissvar på museiutredningen. Men min samlade bild är att ingen av våra statliga kultur­institutioner gör något onödigt jobb. Jag ser inte att vi har någon som inte behövs, betonar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!