Få satsningar på öns kultur-utövare

Kulturen är en viktig faktor för Gotland. Det är de flesta politiska partierna överens om inför valet och då framför allt för kulturkonsumenterna. Men för öns kulturutövare är de politiska visionerna få.

Protester då konstskolans bidrag minskades.

Protester då konstskolans bidrag minskades.

Foto: Dennis Pettersson

Kultursatsningar (GA)2018-09-06 13:30

De flesta politiska partierna på Gotland nämner kulturen i sina valmanifest och då särskilt vikten av barn och ungas tillgång till kultur. Socialdemokraterna vill till exempel att regionen ska införa en kulturgaranti för barn och unga och såväl Centern, som Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att Kulturskolan ska nå fler. Även bibliotekens betydelse är något som flera partier lyfter fram.

Fi och Vänsterpartiet vill utöka bibliotekens uppdrag och Liberalerna att bibliotek ska finnas på minst alla serviceorter.

– Kulturen är en väldigt viktigt del av vår politik, både här på Gotland och nationellt. Vi ser både kreativt utövande och estetiska ämnen som något som stärker individen. Den fria kulturen är också en viktig del i demokratin, säger Isabel Enström, gruppledare för Miljöpartiet på Gotland.

I sitt lokala valmanifest slår de fast att kulturen är ett av Gotlands starkaste profilområden och partiet är ett av få som föreslår konkreta åtgärder för öns kulturutövare. Bland annat vill de att regionen ska erbjuda återkommande konstuppdrag och att enprocentsregeln, som innebär att en procent av budgeten i samband med större nybyggen och renoveringar ska avsättas till konstnärlig utsmyckning, ska behållas.

– Vi ser att många kreativa människor söker sig till Gotland och vill verka här i en dynamisk miljö, då handlar de också om att ge dem möjligheter, säger Isabel Enström och nämner som exempel partiets krav på att ersättningsnivån till konstnärer vid utställningar ska följa det statliga ramavtalet, det så kallade MU-avtalet.

Siri Iversen-Ejve är bildkonstnär verksam i Fårösund och ordförande i lokalföreningen av Konstnärernas riksorganisation, KRO, som samlar konstnärer, konsthantverkare och formgivare.

– Det jag kan säga generellt är att vi vill ge fler konstnärer möjlighet att försörja sig på Gotland, att helt enkelt få rimliga ersättningar. Men det handlar också om rätten att få uttrycka sig fritt, att kulturen inte ska vara styrd av politiken, säger Siri Iversen-Ejve.

Det politiken däremot kan och bör påverka, menar hon, är villkoren för öns yrkesverksamma kulturutövare.

– Om vi ska kalla Gotland för kulturens ö, tycker jag att man ska titta på vilka som står för det. Det är ändå vi konstnärer och kulturutövare som skapar den ön, men det är inte alltid det kommer oss till del.

Bland de konkreta önskemålen finns en konstutbildning, som Gotland varit utan sedan konstskolan lades ned 2016.

– En konstutbildning är ju ganska grundläggande. Vi har redan foto-, manus- och textilutbildningar och det känns som ett självklart komplement till dem, säger Siri Iversen-Ejve.

Kristdemokraterna har bland de 13 punkterna i sitt lokala valprogram, inte en enda som berör kultur.

– Vi har inte plockat med alla politiska bitar i vårt program, utan hänvisar till det nationella programmet på det området.

– Det vi pratar mycket om är tillgänglighet till kulturen på olika sätt, både fysiskt men också på andra sätt, säger Sara Lidqvist, distriktsordförande för KD på Gotland.

– Gotland är otroligt kulturrikt och det är en del av den gotländska identiteten och det vill vi så klart värna om. Att bevara ett starkt kulturliv är vi absolut för och att utveckla kulturlivet – det kommer nya influenser hela tiden och det bejakar vi.

Finns det en risk att politiken tar kulturen för given?

– Jag tror att det kan vara så, der är nog därför vi inte har fått med det i valprogrammet – det är så självklart, säger Sara Lidqvist.

Partiernas kulturpolitik

Centerpartiet vill

Att Kulturskolan mer aktivt underlättar för barn och ungdomar över hela ön att delta i verksamheten.

Att kulturen ses som en viktig utvecklingsfaktor.

Feministiskt initiativ vill

Arbeta för ökad tillgänglighet vid kultur- och fritidsanläggningar oavsett kön, sexualitet, funktionalitet, etnicitet eller religion.

Införa krav på jämlikhetskrav för de föreningar som söker anslag från regionen: En likabehandlingsplan och ett aktivt jämställdhetsarbete ska finnas, och resurser ska fördela jämlikt.

På kulturområdet införa mentorskapsprogram för oetablerade kulturarbetare.

Stärka folkbibliotekens roll som arenor för demokratiutveckling som främjar yttrandefrihet, fri åsiktsbildning, kulturmöten, läsning, digital kompetens och delaktighet.

Miljöpartiet vill

Erbjuda återkommande konstuppdrag.

Behålla enprocentsregeln för konstnärlig utsmyckning vid nybyggnationer och större renoveringar.

Att ersättning till konstnärer sker enligt MU-avtalet, det statliga ramavtalet för ersättningar vid utställningar.

Inventera, synliggöra och utveckla befintliga träningslokaler och scener på Gotland.

Säkerställa att befintliga scener också tidsmässigt och prismässigt finns tillgängliga för kulturutövare som vill nyttja dem.

Ta fram en strategi för hur nya arenor för kulturutövande kan tillskapas bland annat genom externfinansiering.

Att kulturskolan når fler barn och unga.

Att Gotland utvecklar sin profil som Kulturens ö genom att främja kulturella näringar.

Att ett Kulturkluster etableras i Visby som en samlingspunkt för aktiva inom kultursfären.

Att Bergmancenter, Översättar-centrum, Tonsättarcentrum och Baltic Art Center utvecklas och stärks som internationella mötesplatser.

Fortsätta stödja studieförbunden.

Kristdemokraterna vill

Har inga punkter som berör kulturpolitiken i sitt lokala valprogram utan hänvisar till KD:s nationella valprogram. Där står, under rubriken Kultur och media: Politikens uppgift är inte att styra kulturen utan att ge den möjlighet att växa fritt, både på amatörnivå och på professionell nivå. Vi vill bevara det materiella och immateriella kulturarvet, verka för mer kulturverksamhet i skolan och stärka det civila samhället – till exempel föreningar, organisationer och trossamfund.

Liberalerna vill

Att stöd till idrotts- och föreningsverksamhet fördelas lika till verksamheter för flickor och pojkar och att anläggningar finns för olika intressen.

Att bibliotek ska finnas på minst alla serviceorter.

Att vi tar ansvar för vår del av kultursamverkansmodellen.

Göra en förstudie för att utreda förutsättningarna för ett scenkonstens hus.

Att stöd ges till bygdegårdsverksamhet och lokal kulturverksamhet.

Att kulturskolan får resurser så att inga barn och unga utestängs på grund av ekonomi eller tillgänglighet.

Att regionen tar fortsatt ansvar för Botaniska trädgården.

Moderaterna vill

Permanenta arbetet med anläggnings-strategin.

Kontinuerligt bearbeta den nationella nivån för att stärka Länsmuseet, Länsteatern och Gotlandsmusiken.

Socialdemokraterna vill

Regionen ska införa en kulturgaranti för barn och unga.

Satsa på friskvård hos äldre, bland annat tillsammans med idrottsrörelsen och kulturlivet.

Verka för ett rikt och levande kulturliv över hela ön.

Sverigedemokraterna vill

Stödja kulturyttringar som bejakar svensk kultur där svenska värderingar premieras.

Ge ökat stöd till projekt med fokus på det svenska språket.

Ge mer resurser till talang och mindre till ideologiska provokationer.

Ställa nya och högre krav på dem som ska få kulturstöd.

Omfördela kulturstöd från utländsk kultur till svensk kultur.

Vänsterpartiet vill

Utöka bibliotekens och bokbussens verksamhet så att det blir viktiga servicepunkter med ett bredare uppdrag.

Att länsinstitutionerna ytterligare utvecklas för att ännu fler ska nås.

Stödja ett växande kultur- och föreningsliv och verka för att alla, oavsett ålder, etnicitet, funktionsvariation ska kunna delta utifrån sin förmåga.

Pengar bör satsas på barn och ungas tillgång till kultur. Att skolelever får lära sig om olika kulturyttringar genom besök på konstmuseum på bibliotek och tillgång till kulturskolan.

Ge alla barn oavsett kön likvärdiga villkor att utöva sina intressen.

Källa: Partiernas valprogram

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!