"Blir det försäljning hittar vi en lösning"

Mart Marend, föreningen Kulturklustret Visby, berättar om tankarna kring klustret och om man vill köpa Kulturskolans gamla hus i Visby innerstad eller bara hyra det.

Foto: Tommy Söderlund

Kulturskolans lokaler2017-01-15 09:30

Mart Marend arbetar med bokproduktion och driver Gotlandica förlag. Han är sekreterare i styrelsen för föreningen Kulturkluster Visby, som arbetar för att få använda de lokaler på Mellangatan i Visby som Kulturskolan lämnar i samband med den kommande flytten till nya Sävehuset.

– Vi har bildat en ideell förening vars mål och syfte är att vara en dialogpartner för dem som vill att det här ska vara ett kulturkluster.

I det arbetet träffar han och andra representanter från föreningen olika partigrupper, folk på ledningskontoret och tjänstemän från olika förvaltningar. Frågeställningen är: Hur kan man få det här till att bli ett kulturkluster?

LÄS MER: Regionen backar – kan sälja utan budgivning

Hur ska kulturklustret fungera?

– I det här finns begreppet som Tillväxtverket använder sig av: kulturella kreativa näringar. Vi har en lång lista på personer, företag och föreningar som vill vara i lokalen och det är inte bara konstnärer, musiker och författare utan också dataanimatörer, arkitekter, illustratörer och arkeologer. Alla områden är representerade. Och i huset finns det arbetsplaster för 30-40 personer, säger Mart Marend som själv har provat det här sättet att arbeta, fast då i mindre skala.

– Man kan göra saker tillsammans och det kommer vara ett väldigt levande hus. Har jag till exempel en nyutgiven bok jag behöver en bild på så är det enkelt löst om det finns en fotograf i huset. Det här skapar mer uppdrag och sysselsättning för alla, förklarar han och tillägger, att trots att klustret i sig inte är igång så har föreningens arbete redan skapat nya nätverk och gemensamma uppdrag företagare emellan.

Vad vill ni helst? Köpa eller hyra fastigheten?

– Steg ett är att hyra, det är utgångsläget. Men blir det försäljning säger vi inte tack och adjö utan då vill vi hitta en lösning på det. Vi är beredda på båda scenarier, men ett första steg ett är att hitta en hyreslösning. Det finns ett slags symbolvärde i det här. Om regionen hyr ut eller säljer fastigheten till oss, är det en markering från deras sida, att det är önskvärt att det finns kulturproducenter i Visby.

Vad tänker du kring den kritik som regionen har fått, för att ha sålt fastigheter utan budgivning på öppna marknaden, är det något som kan oroa er som förening?

– Det som skapar oro är när kommunen säljer till underpris men vi skulle köpa till marknadsvärdet. En försäljning förutsätter också att det finns en välvilja från regionens sida att sälja till oss. Blir det budgivning på öppna marknaden kan det bli ett slutpris som inte är möjligt.

Hur kommer ni organisera er inför respektive scenario?

– Organisationen kommer med stor sannolikhet bilda en ekonomisk förening, en juridisk person som behövs oavsett om man hyr eller köper. Det blir då en köpare eller en hyresgäst. Måste vi köpa fastigheten kommer vi agera på liknande sätt, men förmodligen med bolag istället för ekonomisk förening.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!