Nya satsningarna lönade sig

Gotlänningen må ha blivit snuvad på sommarvärmen, men när Folkets bio, Wisby strand och Fårö museum ska summera sommaren finns det inga sura miner.

Jono var ett av banden på den nya sommarfestivalen på Wisby strand.

Jono var ett av banden på den nya sommarfestivalen på Wisby strand.

Foto: Edvin Högdal

Kultursommaren (GT)2017-08-30 10:00

Gemensamt för dessa tre aktörer är att samtliga lanserade nya satsningar under sommaren 2017.

På Folkets bio hade man till skillnad från tidigare år sommaröppet. Dessutom breddade man kulturutbudet genom att inrymma en utställning i lokalen.

– Med facit i hand får vi väl konstatera att det gick ganska bra. Vi har ännu inte tagit ställning till om vi kommer fortsätta att hålla sommaröppet, men som det ser ut i dag finns det inget som talar emot det, säger Bengt Jönsson, ny ordförande för föreningen.

Resten av året visar Folkets Bio i huvudsak bioaktuella vuxenfilmer. Under sommaren dominerades dock programmet av barn- och familjefilm, samt äldre klassiker.

– Det där med programsättning är ju så klart en svår fråga. Folkets bio har en trogen grundpublik, men vad har vi för publik under sommaren egentligen? Jag har inget bra svar på det just nu, utan det är något vi får fundera på till nästa sommar, säger Bengt Jönsson.

En annan ny företeelse denna sommar var Wisby strandfestival, tredagarsfestivalen som arrangeras av Wisby strand och Gotlandsmusiken. I startfältet fanns artisterna Jono, Pugh Rogefeldt, Miriam Bryant, Petter, Stiftelsen, Little Jinder, Petter och Titiyo.

– Överlag är vi riktigt nöjda med utfallet. Om vi ser till artisterna fick vi till en bra bredd, och området blev så bra som vi hoppats, säger Thomas Nässén, event-ansvarig på Wisby strand.

Enligt honom hade festivalen cirka 6000 besökare under sina tre dagar.

Var det vad ni hade räknat med?

– Vi hade räknat med minst 6000 i alla fall. Området skulle ha klarat 10 000, men jag tror att det är orealistiskt att förvänta sig succé och stående ovationer från starten. Nu har vi etablerat ett lyckat koncept som vi kan bygga vidare på, säger Thomas Nässén.

Stående ovationer fick man dock uppleva på Fårö när hembygdsföreningens utställning ”Fårö. En tidsresa”, som tar besökaren på en lång vandring genom Fårös historia, äntligen blev verklighet.

– Vi har slagit publikrekord och fått oerhört mycket uppskattning, så jag vågar beskriva det som en succé. Många är imponerade över att vi lyckats få till något så ambitiöst på landet, säger projektledaren Majvor Östergren.

Att utställningen skulle bli en stor framgång var långt ifrån självklart, konstaterar hon.

– Det är inte alla som har koll på att Fårö museum finns. Ändå har många hittat till oss den här sommaren, delvis tack vare att museet ligger vägg i vägg med Bergmancenter. Den kombinationsbiljett som man kan köpa där har nog bidragit till många extrabesökare för oss. Samarbete är oerhört viktigt. Om det inte vore för alla som lagt ner sin själ i det här hade ”Fårö. En tidsresa” aldrig kunnat bli vad den blev, säger Majvor Östergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!