9 miljoner till kulturvård - ska finansiera vrakdyk

9,4 miljoner kronor till kulturmiljövård är något mer än Gotland brukar få. Vissa områden kommer att prioriteras mer än andra.

Många skeppsvrak finns utanför Gotlands kust. Denna medeltida skuta, som eventuellt sänktes med en kanonkula, gick till botten i närheten av Karlsöarna.

Många skeppsvrak finns utanför Gotlands kust. Denna medeltida skuta, som eventuellt sänktes med en kanonkula, gick till botten i närheten av Karlsöarna.

Foto: Ingemar Lundgren/TT

KULTURVÅRD (GT)2018-02-15 08:45

Det nationella anslag för att bedriva kulturmiljöarbete som länsstyrelserna fördelar brukar ligga kring 250 miljoner kronor totalt. I år har den potten utökats med omkring 25 miljoner.

Gotland har därför, precis som flera andra län, fått något mer än vanligt att röra sig med. 9,4 miljoner kronor är årets summa.

– Det brukar väl ligga kring åtta, berättar Tor Sundberg på länsstyrelsen.

Tidigare i veckan var han med och beslutade vilka områden som ska prioriteras detta år, när pengarna delas ut till olika projekt.

– Vi kommer att försöka sprida pengarna, både geografiskt och med variation bland projekten.

En satsning på tillgänglighet tillskjuts en rejäl summa, på dryga miljonen. Detta inkluderar delvis anpassning för funktionshindrade, men inte bara det.

– Det kan även handla om skyltning eller gångvägar, det gäller helt enkelt bättre möjligheter att ta del av våra kulturmiljövärden. Det finns folk både på Fårö och i Burs som vill göra kulturstigar, till exempel. Vi vill också gärna lyfta fram platser som ännu inte är så kända för allmänheten, berättar Tor Sundberg.

Knappt 400 000 kronor går till något länsstyrelsen kallar för ”egeninitierade projekt”, varav drygt hälften satsas inom marinarkeologi.

Specifikt handlar det om att kartlägga de skeppsvrak som finns utanför Gotlands kust.

– Dels ska vi gå igenom den information som finns, dels vill vi tillsammans med Kustbevakningen göra dykningar i närområdet. Målet är att kartlägga vilka vrak utanför ön som ska in i vårt fornminnesregister. För att komma in där måste det som hittas vara från 1850-talet eller äldre, förklarar Tor Sundberg.

Enligt uppskattningar lär det finnas tusentals skeppsvrak utanför öns kustlinje, varav många ännu inte är hittade.

Den största posten på länsstyrelsens ämneslista är dock byggnadsvård, som får 1,5 miljoner kronor. Där har länsstyrelsen redan fått in drygt 50 projektansökningar.

– De här pengarna ska inte gå till vanligt underhåll av fastigheter, det är upp till ägarna. Men om det finns skador som gått på djupet, i en byggnad med kulturminnesvärde, då kan vi gå in med en summa, säger Tor Sundberg.

Bland övriga områden finns bland annat 830 000 kronor till forn- och landskapsvård samt 250 000 kronor till en särskild satsning på kunskapsunderlag inom kulturmiljöområdet.

Vilka specifika projekt som får pengar vill länsstyrelsen ännu inte gå ut med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!