– Nu är det på riktigt, konstaterade Art Weeks styrelseordförande Inger Harlevi.
I går bjöds nämligen deltagarna i Art Crime på en stunds verklig kriminalitet i stället för den vanligen dominerande fiktionen. Då berättade Mats Wihlborg och kriminalinspektör Mikael Åslund om den hittills mest omfattande och spektakulära skattplundringshärvan i Sverige.
Tre män hade med hjälp av metallsökare, som gick att ställa in på olika metaller, under hösten 2009 plundrat gravfält i Alva, Othem och Gerum på främst mynt. Enbart fynden från Alva värderades till minst cirka en miljon kronor.
– Något av det mest intressanta jag utrett, man fick verkligen lägga pussel, menade Mikael Åslund.
Starten var att det 2008/09 kom in ovanligt många anmälningar om plundrade fält till länsstyrelsen som gjorde eftersökningar på flera nysökta åkrar och hittade ytterligare mynt och föremål. I Alva hittades bland annat ett halvt krucifix.
– Fru Fortuna kom till oss den 2 november 2009, konstaterade Mats Wihlborg.
På nätet fanns då en samling silverföremål till salu. Bland dessa den andra halvan till krucifixet som en i Alva-fynden insatt expert kände igen.
– Vad är sannolikheten. Ganska låg, men ibland ska man ha tur, framhöll Mikael Åslund.
Annonsören spårades, husrannsakan genomfördes och krucifixhalvan påträffades. Mannen hade i sin tur köpt det från en person för 9 000 kronor. Husrannsakan gjordes i dennes fastighet i Stockholm där ett lönnrum hittades.
Bland annat fanns där mynt och föremål samt inlämningskvitton på silvermynt, värderade till 65 000 kronor, till en dansk auktion.
Lönnrumsinnehavaren hade även en fastighet i Hejde. Även där gjordes husrannsakan och där återfanns de tre som senare skulle dömas i målet.
– Fru Fortuna var framme igen. Trion hade åkt till Gotland och blev tagna på sängen i Hejde. Alla hade varsitt kit med sökare med mera. Själva uppgav de att de tränade för VM i Rubiks kub.
De hade även andra sofistikerade hjälpmedel som en bil som riggats så att den kunde köras totalt mörklagd, även utan bromsljus.
Epilog: Trion dömdes i Gotlands tingsrätt den 11 maj 2011 till fängelsestraff.
Domen överklagades och Svea hovrätt höjde i sin dom den 14 juni 2012 straffen för samtliga. En dömdes till 1,5 års fängelse och de båda övriga till 14 månaders fängelse. Samtliga fälldes för grovt fornminnesbrott vilket ingen dömts för sedan dess.
Mats Wihlborg:
– Det här fallet har helt klart haft en avskräckande effekt.