Gotlänningarna älskar nog ännu sina fiskelägen och utsikten mot havet, men konstverken på Vårsalongen har blivit mer abstrakta och i år sprudlar de av färg.
– Det är som om människorna behöver mer färg nu, efter åren med pandemin, säger Cecilia Karlbom som är en av dem som varit med och arrangerat utställningen i Korsbygården.
Pandemin tvingade vårsalongen till ett två år långt uppehåll efter 25-årsfirandet 2019. När salongen återuppstod i fjol stod åter ett hundratal gotlänningar i kö för att lämna in sina verk.
– Det är lika många i år. Vi har hängt upp ungefär 250 konstverk, berättar Maria Larsson som är ordförande i Lärbro hembygdsförening.
Att arrangera en utställning med hundra konstnärer, alla med olika uttryck, är inte lätt.
– Vi har väl flyttat på varje konstverk ungefär fem gånger. Man hänger upp en målning först, men ser sen att den inte alls passar med verket bredvid. Då får man tänka om, säger Maria Larsson.
Björn Karlbom, som var med och hängde konst för första gången, var särskilt nöjd med en vägg på bottenvåningen. På den hängde figurativa verk på rad bredvid varandra. Cecilia Karlbom har sin favorit på väggen mitt emot, akvarellen ”Vägumeviken” av Per-Ola Ohlsson. Han som vann juryns pris förra året. Då vann Lena Melin publikpriset med sina tovade hundar.
Årets upplaga av vårsalongen följer traditionen. Det är som vanligt kö till öppningen på långfredagen, för de som ska köpa något verk vill vara ute i tid. Sedan är salongen öppen under påskhelgen, och som vanligt serveras det våfflor och kaffe för den som är sugen.
En nyhet för året är dock den konsert som hålls på annandagen för att locka publik att stanna kvar till prisutdelningen. Ingrid Rodebjer (fiol och sång) spelar tillsammans med Cori Smith (viola, banjo och sång).
– Det brukar komma ungefär 2 000 besökare. Vi hoppas på det i år igen, säger Maria Larsson.
Under onsdagen gick årets jury varv efter varv och tittade. Varje konstverk har sin röst. Om det är svårt att hänga en utställning med hundra konstverk är det lika svårt att hitta en vinnare.
– Det första intrycket har betydelse, men som betraktare för man ett samtal med konstverket. Det samtalet bör man ge tid, säger Christer Jonsson som tillsammans med Edvin Högdal och Stina Lindholm utgör årets jury.
Vinnarna koras efter konserten på måndag. Juryn pris är 5 000 kronor. Vinnaren av publikens pris får 3 000 kronor.