På lördag är sista chansen att se bilder och vittnesmål om öns för många okända vårdhistoria i Lärbro. Medan andra världskriget rasade byggdes krigssjukhuset upp mellan 1939 och 1942.
– Man kunde ta emot 500 patienter samtidigt, säger Clary Winberg, en av eldsjälarna bakom museets tillkomst, och berättar om den avancerade sjukvård som då fanns för skadade soldater.
Tolv läkare, tre tandläkare, röntgenläkare och ett 30-tal sjuksköterskor stod redo i ständig beredskap. Men den första tiden blev relativt lugn. Krigssjukhuset bistod mestadels de omkring 20 000 man som låg i beredskap stationerade på Gotland.
– Det var mycket huggskador, eftersom många rekryter inte var vana att hantera yxor och att hugga ved, säger Clary Winberg och berättar hur hon läst i sjukjournalerna hur huggsår fick sys och läggas om.
Mot krigsslutet blev det skarpt läge för krigssjukhuset. Under oktober 1944 kom 4 000 flyktingar till ön i båtar från Baltikum, många var trötta, utmärglade och skadade.
När tyskarna kapitulerade i början på maj 1945 kom nästa våg av krigsskador till Lärbro.
– Till Gotland kom nästan 1 000 tyskar, många var skadade och beskjutna av ryssarna. Det var mycket amputeringar och inget finlir, säger Clary Winberg och berättar om dramatiken.
Den 9 maj 1945 hade nedrustningen av sjukhuset redan påbörjats, när ett tyskt krigsfartyg som beskjutits av ryssarna sökte sig mot Faludden. Röda Korsets bussar körde tio skadade soldater i taget till Lärbro, där läkarna opererade tolv timmar i sträck. Sex soldater klarade inte livet och begravdes på Lärbro kyrkogård.
Efter krigsslutet fick nästan 500 fångar från koncentrationslägren vård i Lärbro, där krigssjukhuset fram till 1957 var beredskapssjukhus. För de boende på norra Gotland fungerade sjukhuset ungefär som dagens vårdcentraler.
2007 invigdes museet, med mängder av vittnesmål, bilder och personliga minnen. I samförstånd med hyresvärden Niclas Larsson, som driver gym och vandrarhem i samma fastighet, har lokalerna sagts upp. Meningen var att baracken intill bygdemuseet, som stod klart förra sommaren, skulle ha varit färdiga.
– Men så kom corona och byggänget har inte kunnat komma igång, säger Hans-Ove Hellström, ansvarig för föranmälan som krävs till lördagens guidade turer.
Det blir sista gången museet visas innan det läggs i förråd, i väntan på nya lokalerna ett till två år framåt i tiden.