”En explosion av färger och glädje”

Nästan hundra utställare och ännu fler konstintresserade var på vårsalongens första dag i Lärbro.

Korsbygårdens ordförande Maria Larsson minglar med konstnärer och konstintresserade i ett av utställningsrummen.

Korsbygårdens ordförande Maria Larsson minglar med konstnärer och konstintresserade i ett av utställningsrummen.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Lärbro2024-03-29 17:46

Vernissagen började med en lång kö utanför Korsbygården. Innanför fanns hundratals med konstverk, volontärer vid laddade våffeljärn och en röstningsurna som ännu var tom. Klockan 12 slog ordföranden Maria Larsson upp dörren.

– Nu förklarar vi den 28 gotländska vårsalongen för öppnad, sa hon till besökarna som strömmade in.

I folksamlingen som spred ut sig på de två våningsplanen fanns även flera av konstnärerna. Några av dem har varit med flera gånger och andra var där för sin allra första.

– Det är det som är häftigt med den gotländska vårsalongen, för alla får vara med. Andra säger att det är en folklig vårsalong, men jag skulle säga att det är en mänsklig vårsalong. Alla får samsas, säger Maria Larsson.

undefined
Ordföranden Maria Larsson öppnade som vanligt den gotländsk vårsalongen i Lärbro, med en variation av konstnärer från professionell nivå till hobbynivå. ”Några av dem är nya och den första gången som de ställer ut, så då är de nervösa”, säger Maria Larsson, som själv aldrig har ställt ut men ser till att alla andra får göra det.

Bland konstnärerna syns skulptören Bruno Engström som har varit med förr, men även nykomlingar som illustratören Toby Curden och bildlärarstudenten Johanna Malmros. 

undefined
Bruno Engström med en av tre kamelprofiler i betong, som bär namnen ”Partypingla 1”, ”Partypingla 2” och ”Partypingla 3”.

 

undefined
Illustratören Toby Curden ställer ut tre grafiska bilder inspirerade av Gutasagan och ilustrerar även författaren Mairon Oakleys fantasyböcker. De bor tillsammans i Hangvar.

 

undefined
Johanna Malmros, från Väte, studerar till bildlärare och ställer ut på vårsalongen för första gången. ”Min gamla lärare från gymnasiet tyckte det, så det blev spontant och jag anmälde mig dagen innan”, säger hon. Bakom henne finns två kollage med målningar och gamla receptsidor från en kokbok.

Vårsalongen pågår i fyra dagar och brukar locka mellan 1 500 och 2 000 personer. En återkommande besökare är Tomas Grahn som har klätt upp sig i för vernissagen.

– Det här är en tradition. Nu vaknar våren och då vaknar jag. Att komma hit är som en explosion av färger och glädje, säger han.

undefined
Thomas Grahn var på vernissagen som vanligt och hans fru Charlotta Harrsjö Grahn jobbade. Här står han vid sin frus tavlor. ”Hon ställer ut för första gången. Jag är konstintresserad och det har funnits en tanke om att även jag skulle ställa ut, men jag målar sällan”.

 

undefined
Gotländsk vårsalong i Lärbro lockade både stora och små.

 

undefined
Kön till invigningen av Gotländsk vårsalong 2024.

 

undefined
Julia Ljungquist och Lisen Hedlund stod i kö när vårsalongen öppnade och var några av de första som kom in i utställningslokalen. ”Vi brukar alltid vara några av de sista annars och det som man vill köpa brukar då redan vara sålt”, säger Lisen Hedlund.

 

undefined
”Framed in pink” av konstnären Marc Savior, som har deltagit i vårsalongen i flera år och även vunnit Korsbygårdens pris.

 

undefined
Marja Ringbom, från Bunge, deltar med tre målningar i olja och akryl med motiv på gotländska vatten. ”Jag ställde även ut förra året, med en blåsippetavla som såldes och gjorde bra ifrån sig under röstningen”, säger hon som är tillbaka i år.

 

undefined
Kent Klintbergs ”Nu och då”.

 

undefined
Nattfotografen Roine Persson, från Lärbro, beskriver hur han har tagit ett norrskensfotografi som ställs ut på vårsalongen. ”Den är gjord av 211 bilder”, förklarar han.

 

undefined
”If things were different” heter detta verk av Elinoree Stenberg.

 

undefined
Esmeralda Staflins ”Sköra, sköra liv”.

 

undefined
”Jag började som våffelbiträde och har avancerat till vernissagevärd”, säger Mailis Ahvenus, från Tingstäde. Hon finns tillgänglig för de som vill köpa ett av verken och markerar dem med en röd klisterlapp.

 

undefined
Ett av Lilo Lindgrens kvinnoporträtt, tecknat med fineliners och promarkers.

 

undefined
På vårsalongens meny fanns nygräddade våfflor med grädde och sylt.

 

undefined
Kerstin Rosenkvists tovade verk med namnet ”Familj”.

 

undefined
Skulptören Bruno Engström brukar ställa ut på vårsalongen och har vunnit publikens pris flera gånger. ”Jag tänkte att jag kanske inte skulle vara med i år, för att jag hade så mycket annat. Men jag fick skärpa mig”, säger han.

 

undefined
”Nutid, dåtid, framtid” av Anna-lena Johansson.

 

undefined
Ett tovat verk av Lena Melin i förgrunden. På en skylt står det att konstnären ”har lämnat oss med saknad. Lena är en av alla konstnärer som har fått både juryns pris och publikens pris. Hon hade förmågan att levandegöra sina verk”.

 

undefined
Marie-Louise Hellquist från Atlingbo är på vårsalongen för andra gången och har följt med en kompis som ställer ut.

 

undefined
Fotografi av Ellen Marie Martinsen.

 

undefined
Ett av Urban Westmans fotografier som har en känsla av konstfoto i dokumentär stil.

 

undefined
Hobbymålaren Mia Hallin framför sina två abstrakta tavlor. Hon är med för tredje gången. ”Man behöver inte ha gått fina konstskolor för att vara med här”, säger hon.

 

undefined
Tavla av Anna-Karin Jansson.

 

undefined
Gotländsk vårsalong i Lärbro, 2024
Gotländsk vårsalong 2024

Var: Korsbygården i Lärbro.

När: Påsken 29 mars till 1 april, med prisutdelning på annandag påsk klockan 15.00.

Priser: En jury bestående av Christer Jonsson, Stina Lindholm och Edvin Högdal utser mottagaren av juryns pris. Publikens favorit röstas fram av besökarna under de fyra dagarna.

Medverkande: 97 konstnärer deltar med sammanlagt 280 verk.

Övrigt: Alla verk är till salu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!