Stark gotländsk kultur

Festivalchef Carina Nunstedt och deckarförfattaren Anna Jansson.

Festivalchef Carina Nunstedt och deckarförfattaren Anna Jansson.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Allehanda2017-08-03 06:30

Almedalsveckan, Medeltidsveckan, Crimetime. Så har den kronologiska ordningen sett ut de senaste två åren. När Crimetime tjuvstartar klockan 09.00 i dag innanför och utanför Visbys ringmur har festivalen dock tidigarelagts ett par veckor och ligger nu före Medeltidsveckan. Det borgar för ett större publikt intresse än tidigare år vilket i sin tur innebär positiva spin-off effekter i form av fler hotellnätter, högre försäljning och fler restaurangbesök.

Som nämndes igår på ledarsidan slår lärare på landets högskolor larm om studenter som har svårt att begripa eller själv uttrycka längre skriftliga resonemang. Samtidigt som Sverige utomlands ses på som ett deckarunder som ständigt producerar nya författare, har landets unga fått det svårare att uttrycka sig i tal och skrift.

Det senare är en mycket olycklig utveckling. Inte för att det gör något större avtryck här och nu. På sikt bidrar det dock till ökade klyftor mellan de som utan problem kan sköta kontakter med myndigheter, ta del av samhällsinformation och debatt och som klarar av att försvara sina rättigheter och de som har svårigheter med allt detta. Det blir då till ett demokratiproblem.

Under senare år har diskussionerna kring landets bibliotek i mycket handlat om bibliotek som vägrar köpa in vissa böcker eller bränner upplagor som anses presentera främlingsfientliga stereotyper. Det har även handlat om ungdomsgäng som trakasserar, vandaliserar och hotat personalen.

Det är dock värt att påpeka att utlåningen av böcker, som man kan ta på och bläddra i, står sig stark. År 2015 lånade folkbiblioteken ut 76,7 miljoner fysiska böcker vilket visserligen var en minskning med 1,5 miljoner jämfört med året före. Bilden att fysiska böcker är på väg att ersättas av e-böcker, ljudböcker och surfande på nätet är alltså värd att ifrågasätta.

Gotland står sig för övrigt mycket starkt i jämförelse med övriga Sverige. Enligt statistiken från Kungliga biblioteket hamnar ön på fjärde plats med 9,6 utlånade böcker per person på bibliotek och år.

Det finns ingen riktig förklaring till att läskulturen på Gotland är så stark. Få andra kommuner med samma folkmängd och geografiska storlek har dock lika många bibliotek. Crimetime bidrar helt säkert också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!