Skrivandet i sig är ingen ny konstform för Per Schlingmann, mest känd för allmänheten som politisk ”spin doctor” under Fredrik Reinfeldt och en central person i förnyelsen av Moderaterna. När Schlingmann lämnade politiken 2013 växlade han om till ett yrkesliv med föreläsningar, styrelsearbete för bland annat SOS Barnbyar och författare av facklitteratur. Steget från att skriva om kommunikation och förändring till det skönlitterära formatet var inte så stort, upptäckte han.
– Jag har nog alltid haft tankar på att skriva fiktivt. Det är en stark drivkraft att skriva för människor som kommer ge flera timmar av sin tid till att läsa min bok, säger Per Schlingmann.
Men recensionerna räds han inte.
–Man blir alltid bedömd utifrån vem man är, jag tror ändå att min bakgrund som politiskt aktiv är mer till en fördel än en nackdel. Det viktiga för mig är hur boken tas emot av läsarna. Jag är nyfiken på hur samtalen med dem kommer att bli, säger han.
”I maktens öga” utspelar sig under Almedalsveckan i Visby, där makthavare och media skildras under de hetsiga dagar där medias bevakning av politikerna är intensiv.
– Jag har skrivit i ett framtidsperspektiv då medielandskapet har förändrats mot idag.
Ett fokus är hur makthavare reagerar under stark press.
– Jag vill låta läsaren komma bakom fasaderna. Almedalen är den allra svåraste miljön för en makthavare, allt är samlat och man måste ta snabba beslut. Jag ville skildra spänningen mellan makthavare och media. Den politiska världen ligger mig nära. Det är en ganska hård värld, så jag vill gestalta att makthavare också är människor och emotionella, säger Per Schlingmann.
Handlingen kretsar kring den kvinnliga statsministern som ryktas avgå. Frågan om vem som blir hennes efterträdare väcks, och näringsminister David Ehrling liksom den mer erfarna miljöministern Ann-Louise Hegel är de huvudpersoner i boken som kan aspirera på titeln. Samtidigt som strategier slipas försöker statsministern och hennes stab behålla kontrollen över reaktionerna.
Hur mycket hos dina karaktärer har du mött i verkligheten?
– Det är en cocktail, naturligtvis finns egna upplevelser med men handlingen är inte en direkt avspegling av verkligheten. I bokens olika delar finns det sådant som överensstämmer med verkligheten – det kan finnas någon journalist som känner igen sig – men boken är tillskruvad. Politiken förändras snabbt just nu, det går inte längre att göra fiktion som inte kan överträffas av verkligheten – se bara på Trump. Jag skildrar politikens spin doctors, presschefer, politiker, media och har många kvinnliga karaktärer. Jag är övertygad om att vi går mot en tid när kvinnor får mer makt och att vi får se fler kvinnor i politiken, säger Per Schlingmann.
Kan du se dig återvända till politiken?
– Politik är väldigt intressant, just nu ser vi i många länder förändringar och förskjutningar. Det som tidigare har varit konfliktfrågor är nu konsensus. Men jag känner ingen lockelse till politiska strukturer, det som vore intressant är att jobba utifrån det lokala perspektivet.
Närmast ser Per Schlingmann fram mot att sommarbo med familjen i huset på södra Gotland. Nu när debutromanen släppts kommer han även att prata om boken under bland annat Bergmanveckan och, förstås, Almedalsveckan.