"Tankarna kan däremot ta längre utflykter"

I "Herr Medborgs sånger" får vi möta Klintehamnförfattaren Håkan Andersons alter ego Herr Medborg. Han vistas i huvudsak på hemön Gotland, men tankarna flyger desto längre.

Författaren Håkan Anderson är bosatt i Klintehamn.

Författaren Håkan Anderson är bosatt i Klintehamn.

Foto: Edvin Högdal

Litteratur2024-01-05 13:30

Ny bok

Herr Medborgs sånger

Förlag Eddy.se

Formgivning Christer Jonsson

Som introduktion till dikterna presenteras vi först för författaren Håkan Anderssons alter ego. Herr Medborg. En möjligen ensam och alldeles säkert äldre herre som också fått låna sitt namn till bokens titel. Nämligen ”Herr Medborgs sånger”. Utförd i något tyngre papper än alldeles vanligt och med skarptecknad riktigt svart typografi andas boken en smula ålderdom.

Ett faktum som gör den både lockande och lätt att läsa. Där poeten vandrar i sällskap med sin tummade anteckningsbok såväl geografiskt som historiskt. Han vistas i huvudsak på hemön Gotland, passerar Cedergrens mekaniska verkstad, gör halt framför Hoxelmyr och slår sig till ro invid Linnés ask på Stora Karlsö. Tankarna kan däremot ta längre utflykter. Inte sällan till läsefrukter som Horatius via brittiska poeter fram till Gunnar Ekelöf och Sten Selander. Ytterligare ett spår utgörs av musik där Andersson kärleksfullt gestaltar sin kontrabas liksom jazzmusikens mysterium. Vid sidan av litteratur och natur uppenbarligen ett, för Herr Medborg, gott och trösterikt sällskap genom livet. I allt är detta, som väntat, en mycket välskriven samling där författaren sömlöst går från de helt vardagliga tingen till djupaste allvar. Han dristar sig till och med att skriva ”Vi har inte svaren, vi är svaren” som kanske en avlägsen blinkning till kollegan Willy Kyrklunds önskan att finna den fråga på vilken själva människolivet är svaret. Det är vackert gjort. Och tänkvärt. Ställvis vemodigt då poetens perspektiv på sitt eget åldrande träder fram. Som här i den första strofen av dikten ”Herr Medborgs sista kamp”:

”Han har blivit äldre. Hans

gamla tweedkavaj med ett tyg,

som liknar ett brittiskt 

hedlandskap, är rejält trådsliten.

Liksom anpassad till det ansikte

han ser i badrumsspegeln.

Även det har fått sina revor i mönstret. ”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!