Allt om Karl Gerhard – mannen bakom masken

”Välskrivet, intressant och kunnigt om Karl Gerhard och hans tid” skriver GT:s litteraturkritiker Lena Torndahl

Täby 1961-04-23. Revykungen Karl Gerhard med sin dotter Fatima. I mitten står Irene Samuelsson.

Täby 1961-04-23. Revykungen Karl Gerhard med sin dotter Fatima. I mitten står Irene Samuelsson.

Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Litteratur2023-02-21 13:04

NY BOK

Karl Gerhard. Estradör och provokatör

Kalle Lind

Historiska Media

Just nu syns han överallt, Kalle Lind. Han kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han hörs i radio med sin podd ”Snedtänkt”, han satt i tevesoffan hos Carina Bergfeldt häromsistens, han har snart premiär på sin show på Scalateatern och han har författat en lång rad böcker i olika ämnen. 

Kalle Lind kan allt om nöjessverige och dess slocknade stjärnor. Han är en folkbildare av rang och vänligt, initierat och vasst berättar han om gångna tider och blåser dammet av kulturprofiler av alla de slag.

Så även i sin nyutkomna biografi ”Karl Gerhard. Estradör och provokatör.” Det är många som skrivit om kuplettkungens liv och gärning. Från journalister, barn och forskare till revymakaren själv som ritade ihop tre fyra stycken. Kalle Lind har skrivit och pratat om den sirlige rimsmeden förr, både i ord och ton. 

Nu kommer hans biografi om Karl Gerhard där han eftertryckligt pekar på hur modern denne fortfarande är -- som provokatör men även genom sitt sätt att leva.

Kalle Lind väljer noga ut målande bilder ur det digra källmaterialet både av ett Sverige från förr men också av den queere kommentatorn Karl Gerhard som kvickt och elegant gisslade politiker, kungligheter och rika människor – samtidigt som han med förtjusning umgicks i kretsarna. Han var en utanförmänniska som betraktade omvärlden en smula från sidan ur nya perspektiv. Samtiden, men även hans livsval, tvingade honom att vara dubbeltydig.

I biografin får vi följa Karl Gerhard från vaggan till graven. Han var född på Östermalm, men alls inte i någon välbärgad eller kultiverad miljö och teater, det lärde han sig den hårda vägen genom att bli medlem av olika teatergäng som kuskade landet runt i början av 1900-talet. Där och då lärde han sig att ta en publik. 

Han var en skönande, älskade Frankrike, vackra människor, vackra föremål, kultur, dubbeltydiga skämt, flärd och elegans och pengar. I frack och hög hatt framförde han sina infamt silkeslena rim men Kalle Lind visar vem han var bakom masken: en hårt arbetande aktör, ömsint adoptivfar i en regnbågsfamilj, modig antinazist och så småningom fixstjärna bland yngre revymakare i nöjesvärlden. 

Narren hade blivit nestor. Välskrivet, intressant och kunnigt om Karl Gerhard och hans tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!