En hel del förändringar för att behålla bibliotekens tillgänglighet även under de exceptionella tider som råder.
Redan i höstas drog projektet ”Boken kommer” igång. Personer som på grund av ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom inte kan besöka de fysiska biblioteken har då möjlighet att en gång per månad få låneböcker hemkörda.
Nu adderas en extra service till att innefatta även personer i riskgrupper för covid 19.
Heléne Linder är chef för Almedalsbiblioteket:
– För dem som har behov av fler böcker än de som levereras en gång per månad finns nu möjlighet att själv eller via ombud hämta en bokkasse vid biblioteket.
Vederbörande ringer då in sin beställning, personal plockar ihop böcker som sedan kan hämtas vardagen därpå, ungefär som mat kan beställas från matvaruaffärer.
Viktoria Norberg är chef för distriktsbiblioteken liksom för bokbussen och ”Boken kommer”, ett statligt finansierat projekt under rubriken ”Stärkta bibliotek”.
Hon säger att man i dag har 60-100 abonnenter på denna typ av boklån, men hoppas att det ska bli än fler som tar möjligheten att låna.
På de mindre biblioteken runt om på ön går det redan nu att enklare få hjälp med lånandet.
– Där kan det räcka med att komma förbi och knacka på rutan, där krävs inte lika mycket administration, säger hon.
Sedan tidigare har biblioteken förlängt lånetiden från fyra till sex veckor och även slopat förseningsavgiften.
Man tillgängliggör dessutom dvd-filmer och spel utan kostnad och tillåter tio omlån istället för tre.
Allt detta gäller till och med sista augusti. Fram dit har samtliga bibliotek ställt in alla publika arrangemang.
På biblioteken i Roma och Slite erbjuds sedan tidigare ”Meröppet bibliotek”. Det innebär att registrerade låntagare kan nyttja biblioteken före och efter ordinarie öppettider. Till hösten hoppas man att även biblioteket i Hemse kommer att ha ”meröppet”.
Något mindre öppet blir det dock på Almedalsbiblioteket i sommar, vardagar 10-17, lite kapad tid i såväl början som slutet av dagen. Detta för att personalen ska kunna få semester.
Heléne Linder och Viktoria Norberg poängterar det viktiga i att biblioteken faktiskt hålls öppna i en tid då mycket annan kultur står på vänt.
– Det är en viktig samhällsfunktion, en trygghet för människor som har någonstans att gå. Jag tror det kan bidra till att minska ensamheten i en tid då många tvingas hålla sig för sig själva, menar de.