Biologisk mångfald under attack

”Om biologisk mångfald och mänsklig enfald.” Underrubriken på Martin Emtenäs bok om jordens tillstånd är mitt i prick, anser recensent Lennart Lindgren.

Gotlands landskapsdjur igelkotten är en av de djurarter vars existens är hotad. Om detta handlar ett kapitel i boken ”Tusen och 1 art”.

Gotlands landskapsdjur igelkotten är en av de djurarter vars existens är hotad. Om detta handlar ett kapitel i boken ”Tusen och 1 art”.

Foto: Kallestad, Gorm

Litteratur2023-04-24 11:15

Litteratur

Tusen och 1 art

Martin Emtenäs

Naturskyddsföreningen/Bonnier Fakta, 2022

Det blåskimrande lilla klotet i Universum ser välmående ut på avstånd. Men på klotet härjar en art självsvåldigt. Som inte förstår att hon ingår i ett sammanhang, i en livets väv som utvecklats genom årtusenden. Homo sapiens är namnet – människan. Som sågar på grenen hon sitter på.

Den 3 april inföll ”overshoot day”, den dag då vi i Sverige har förbrukat årets andel av jordens resurser. Alltså krävs fyra jordklot för att leva som vi och övriga i Västvärlden. Vi har blivit framtidens fiende. Fred med jorden önskade Elin Wägner med sin bok redan 1940. 

I ”Tusen och 1 art” tar journalisten och ”Mitt i Naturen”-profilen Martin Emtenäs upp allt detta utifrån en beskrivning av åtta arter som är mer eller mindre hotade till sin existens: tumlare, vitryggig hackspett, stare, igelkott, brunlångöra (fladdermus), utter, grönfläckig padda och fjällräv. Hoten handlar om att människan ryckt undan mattan för dem att kunna leva väl.

Boken har en fyndig underrubrik, ack så mitt i prick: ”Om biologisk mångfald och mänsklig enfald.” För det handlar om enfald när människan tror sig vara herre över naturen. Att vara enfaldig är enligt ordboken att vara aningslös, ja rent av stollig. Nog är människan stollig i förhållande till sina medskapade livsformer i naturen. Att inte kunna besinna sig som en art bland andra arter i denna livets väv. En enfald ofta kopplad till rena vinstintressen.

Det sjätte massutdöendet pågår nu på klotet. Jo, så benämns det. Växter och djur, den biologiska mångfalden, försvinner i en förfärande takt. Det gäller ock i Sverige där drygt 4 700 arter nu är rödlistade.

Ett kapitel handlar om vårt älskade landskapsdjur på Gotland – igelkotten. En sympatisk liten krabat som kommer fram i skymningen på sina korta ben med den långa nosen som söker efter något ätbart. En uråldrig art som dök upp för 50 miljoner år sedan. Långt innan människan var påtänkt. Har tassat runt så fridfullt på jordklotet under årmiljoner. Men så tassar den in i vår tid med miljöförändringar och med bilar som rusar fram på vägar som den lilla kotten vill korsa. Vips är döden där och igelkottarna blir allt färre. Så sorgligt.

Emetnäs ger en mängd fakta och kryddar med roliga associationer. Läs och njut mitt i det allvarliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!