"Ger en insiktsfull bild av det som sker i Ukraina"

Lennart Lindgren läser "Ukraina Gränslandet" och konstaterar att landet varit en vit fläck i kulturvärlden, men att det finns mycket att upptäcka.

Julia Tymosjenko, som var drivande i Den Rosa revolutionen, och hennes gärning beskrivs i nya boken.

Julia Tymosjenko, som var drivande i Den Rosa revolutionen, och hennes gärning beskrivs i nya boken.

Foto: Gustav Sjöholm / TT

Litteratur2022-11-15 13:14

Ny bok...

Ukraina Gränslandet
Anna-Lena Laurén, Peter Lodenius
Natur & Kultur, 2022

Var dag tvingas vi åse Putins angrepp på Ukraina i strid med all internationell rätt. Men också om modigt motstånd. Med konsekvenser i vårt eget land som effekt av kriget. Att tvingas se krigets ansikte i vårt närområde är tungt. Men människor härjas också av krig i Syrien och Jemen som pågått i åratal.

Ukraina, Europas näst största land till ytan, är ett östslaviskt ord för gränsområde. Så har det varit genom århundraden. Ständigt omtvistat och behärskat av starka grannar, framför allt ryssar och polacker. Ett bördigt och strategiskt territorium. Till och med Sverige har invaderat Ukraina, men Karl XII slogs tillbaka i Poltava 1709 (mästerligt skildrat i Peter Englunds Poltava). Kungen flydde och stormaktstidens drömmar om ett Storsverige vittrade vartefter bort. Till slut blev kungen dödsskjuten i Norge. Vi ser det genom tiderna att härskare med sina stormaktsdrömmar förr eller senare faller från sina piedestaler. Putin nästa?

Dagens Ukraina har sin brokiga historia. 1991 blev Ukraina en fri stat efter Sovjets sönderfall, liksom många andra delar av imperiet. Nu söker Putin återupprätta det gamla Sovjet på klassiskt härskarmanér. Men det är de enskilda människorna som är förlorarna. Så är det i alla krig.

Den nu aktuella boken av Laurén/Lodenius ger en insiktsfull bakgrund till det som nu sker. Här beskrivs kriserna. Den Rosa revolutionen med Julia Tymosjenko i spetsen (hon med tjocka flätan), protesterna på frihetstorget Majdan i Kiev och annekteringen av Krim.

Ukraina har varit en vit fläck, sedd över axeln av Europa. Nu i ett yrvaket centrum. Plötsligt uppmärksammas också kulturen med folklore och folkkonst. Här fanns författaren och dramatikern Gogol (Revisorn och noveller). Nu lyfts en rad författare fram i ljuset. Bokmässan extrainsatte ”Röster från Ukraina” för att få litteraturen att höras över kriget. På mässan fanns Oksana Zabuzjkov med nya boken ”Den längsta av resor”- en blandning av självbiografi och historielektion och en kärleksförklaring till det ukrainska civilsamhället. 

Victoria Belim (Röda sirener) och Andrej Kurkjov (barnböcker) kan också lyftas fram. Och nya essäsamlingen ”Under Ukrainas öppna himmel” med en kör av röster.

Ukraina är ett land med rik kultur att upptäcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!