Genom åren har ryktet spridit sig bland både författare och läsare: Det är alltid väldigt trevligt på Bokens dag i Visby. Och den 20 oktober kommer evenemanget att återuppstå i fysisk tappning, i Spegelsalen på hotell Clarion.
– Förra året blev det helt digitalt, på grund av pandemin. Sedan i somras har människor stoppat mig på gatan och frågat om det blir någon Bokens dag i höst. Så det känns väldigt roligt att kunna genomföra det, säger bokhandlaren Roland Salemark, som äger bokhandeln Wessman och Pettersson.
Tillsammans med Almedalsbiblioteket, Biblioteken på Gotland, Clarion och ABF (Arbetarnas bildningsförbund) anordnar de i år Bokens dag för 14:e gången i ordningen. Evenemanget – där författare framför publik pratar om sina verk – brukar locka hundratals åhörare.
I år kommer emellertid färre besökare än vanligt att släppas in, med anledning av pandemin. Men de som lyckas få tag på en biljett kommer att få lyssna till fyra – sinsemellan rätt olika – författare.
– Vanligtvis brukar det delta nio författare. Så det är färre än vanligt. Men jag tycker att vi har lyckats få till en bra bredd ändå, säger Katarina Petersson, bibliotekarie på Almedalsbiblioteket.
Bland annat ska radioprataren och författaren Kalle Lind berätta om sin bok om Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Men även deckardrottningen Åsa Larsson kommer att vara på plats. Hon är högaktuell med att efter nio års uppehåll nu ha släppt den sjätte och sista delen av sin populära serie om Rebecka Martinsson.
– Åsa Larsson är verkligen ett stort namn. Det är roligt att få hit en sådan stjärna. Det är som när Hammarby möter FC Gute i fotboll – det lockar människor, säger Henrik Ramberg, som arbetar på Biblioteken på Gotland.
Och trots den krympta kostymen lyckas en av de fyra böckerna ha en väldigt stark koppling till Gotland. Journalisten och författaren Malin Haawind ska nämligen besöka Bokens dag för att prata om sin romandebut ”De kom från öar”. En bok som har Gotland som skådeplats.
– Den tar sin början vid andra världskrigets slut och är en berättelse om mötet mellan en ung kvinna i Slite och en sjöman från västkusten, vars fartyg lägger till i hamnen, säger Katarina Petersson och fortsätter:
– Den är väldigt bra. Författaren har verkligen lyckats fånga den tidens språk utan att det låter som en pastisch på en 40-talsfilm.
Utöver kärleken i Slite och Åsa Larssons återkomst kommer besökarna även att få lyssna till matbloggaren och tv-kocken Zeina Mourtada. Hon släpper i höst en ”klimatkokbok” tillsammans med den välkända kocken Paul Svensson.
Att evenemanget sker i mindre skala än vanligt påverkar också biljettköpet för besökarna. Tidigare år har författarnas framträdanden delats upp i olika ”block”. Den som har velat se samtliga framträdanden har då behövt köpa flera separata biljetter.
I år krävs det bara en biljett för att se de fyra författarna. Priset är ännu inte spikat, men enligt Katarina Petersson kommer den att kosta cirka 200 kronor. Roland Salemark förklarar att det för honom inte råder någon tvekan om saken: För bokhandeln är Bokens dag ingen ekonomisk framgångssaga.
– Men det är så roligt. Man får väl se det som marknadsföring, men i det här arrangemanget drivs vi nog mest av passion. Vi brinner ju för läsandet.