Eira vill belysa skuggorna i datorspelsvärlden

Med ungdomsromanen ”Skuggan i spelkoden”, som till stora delar skrevs i Ronehamn, hoppas Eira A. Ekre nyansera bilden av spel och spelande.

Eira A. Ekre har jobbat med berättande i datorspel under lång tid. I dagarna debuterar hon som romanförfattare.

Eira A. Ekre har jobbat med berättande i datorspel under lång tid. I dagarna debuterar hon som romanförfattare.

Foto: Kajsa Göransson/pressbild

Litteratur2019-03-10 12:50

Varje författare har sin ritual. När Eira A. Ekre, annars hemmahörande i Stockholm, vill ha ro att skriva lägger hon Östersjön mellan sig och vardagshetsen på fastlandet.

Hon är visserligen inte född här, men under barndomen tillbringade hon mycket tid med mammans faster, som var lärare på ön. Sedan några år har familjen också ett sommarhus i Ronehamn.

Och det var alltså där merparten av ”Skuggan i spelkoden” kom till.

Detta är Eira A. Ekres första roman.

Ändå har hon lång erfarenhet av berättande, framför allt i datorspelsbranchen.

– Jag kom in i den där världen när min bror började med ett webbläsarspel, och behövde hjälp med att översätta till svenska. Efter det blev jag aktiv i communityt. Det ena ledde till det andra, och till slut började jag som narrative designer. Jag har alltid varit intresserad av olika former av berättande, och där finns det, tack vare interaktiviteten, en oerhörd potential när det gäller spel, säger Ekre, som jobbat med titlar som ”Magicka 2”, ”Sengoku”, ”Crusader Kings 2” och ”Runemaster”.

”Skuggan i spelkoden”, som vänder sig till läsare i åldrarna 9–12, handlar om Afia, en ung tjej som får reda sig själv för det mesta. Mamman blir ofta kvar sent på spelstudion där hon arbetar. En dag stöter Afia plötsligt på en av figurerna i mammans spel, som materialiserats och intagit vår verklighet.

– Med den här boken vill jag ge en mer komplex bild av spelvärlden. Å ena sidan tycker jag den diskussion som brukar uppstå i media kring kontroversiella titlar är överdriven. Jag tänker till exempel på hur våld skildras eller representation. Branschen är bra på att ventilera frågor av den typen internt, och det missar många utifrån. Å andra sidan finns det en idealiserad bild av hur det är jobba med spel. Arbetsförhållandena kan vara helt förj-vliga, med utbrända utvecklare som inte ens hinner träffa sina barn, bara för att man måste bli klar med nästa Star Wars-spel, eller vad det nu är.

”Skuggan i spelkoden” utspelar sig inte på Gotland, men ganska snart kommer Eira A. Ekre förmodligen att vara representerad i Gotlandica-hyllan.

Nästa bokprojekt är nämligen en fantasyartad young adult-historia med gotländska sägner och myter som inspirationskälla – med andra ord lite som Li Ekmans nya bok, som GT rapporterade om förra veckan.

– När jag och en vän bollade idéer kom vi in på Tjelvar. Jag fastnade verkligen för den myten, att ön inte var permanent förrän den första elden tändes där.

”Skuggan i spelkoden” ges ut på B. Wahlströms förlag nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!