En filmskapare som skaver i Folkhemmet

Mårten Blomkvist summerar filmskaparen Roy Anderssons liv. ”En oumbärlig biografi” tycker recensent Lennart Lindgren.

Roy Andersson, filmregissör och manusförfattare, har fyllt 80 år och får sitt liv summerat i en biografi som gavs ut tidigare i år.

Roy Andersson, filmregissör och manusförfattare, har fyllt 80 år och får sitt liv summerat i en biografi som gavs ut tidigare i år.

Foto: Johan Nilsson/TT

Litteratur2023-09-05 15:15

Litteratur

Sånger från Folkhemmet

Mårten Blomkvist

Bonniers, 2023

Roy Andersson är en skön avvikare i det svenska filmlandskapet. Nu får han sin biografi från A till Ö. En stilig utsträckt bok där de många illustrationerna kommer till sin rätt. Där livet flödar från barndomstid, filmskola, politiskt stormigt 60-tal, genombrott med ”En kärlekshistoria”, de personliga reklamfilmerna fram till sena långfilmer i ett luggslitet folkhem.

80 år fyllda. Tid att summera Roy Andersson. Ett fenomen i svenskt kulturliv. Med sällsynt bredd i uttrycken. Filmare, men också författare och orädd debattör med tjuvnyp. En av böckerna ”Lyckad nedfrysning av herr Moro” är väl närmast kultförklarad.

Uppväxt i en trångbodd arbetarfamilj i Göteborg. Jobb som stuvare redan under skoltiden. Myllrande erfarenheter och stenhård ambition som gav växande självförtroende. När han väl kommer in på Filmskolan träffar han på både Harry Schein och Ingmar Bergman.

Det är debutfilmen ”En kärlekshistoria” som kom att lysa som en morgonstjärna på filmhimlen. En djärv satsning på ett Romeo och Julia-tema med två mycket unga huvudpersoner, 13 och 15 år. En oväntad succé som rullade ut över Europa. Regissören Roy hade inte ens gått ut Filmskolan. Man minns för evigt den berörande återföreningen av de tu på fotbollsplanen med Björn Isfälts sugande musik i bakgrunden. Förälskelsens passionerade ljuvlighet.

Framgångsdepression följer. Den andra långfilmen – Giliap – blev fiasko, eller rättare: man förstod inte nyskapandet. Konkurs. Så följde hans personliga reklamfilmer under 25 år som älskades och prisades. Reklamfilmerna gjordes med samma allvar som spelfilmer. Så är det inte idag. Man längtar efter Roy Andersson.

Det var i egna Studio 24 på Sibyllegatan i Stockholm som kreativiteten flödade med hundratals reklamfilmer och de sista framgångsrika långfilmerna. Här drog han till sig unga filmskapare som tog del av skapandet. En av dem var Ruben Östlund – nu berömd filmregissör med Guldbaggar och internationella filmpriser.

Efter reklamfilmssuccén kunde Roy Andersson göra filmer i ett eget estetiskt universum - en motbild: ”Sånger från andra våningen”, ”Du Levande” och ”En duva satt på en gren och funderade på framtiden”. Duvan tilldelades Guldlejonet i Venedig 2014.

En oumbärlig biografi om en filmskapare som gått sin egen väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!