En lovsång till vidgade vyer med konst och litteratur

Kunskap och ett flödande kulturutbud är vad som krävs för en hållbar utveckling. Det menar GA:s recensent Lennart Lindgren som har läst Lars Strannegårds nya bok´"Kunskap som känns".

Lars Strannegård har skrivit boken "Kunskap som känns", om kultur som kan öppna dörrar till andra världar.

Lars Strannegård har skrivit boken "Kunskap som känns", om kultur som kan öppna dörrar till andra världar.

Foto: Förlaget

Litteratur2021-11-08 16:13

Bokrecension

Kunskap som känns

Lars Strannegård

Mondial, 2021

Nog vill var människa vidga sina vyer. Det kan ta sig olika uttryck. Jag tänker på mina föräldrar som tidigt 50-tal till semestern packade bilen, lämnade det lilla västgötska samhället med målet Åreskutan. Passerade utefter vägen både Stockholm och Dalarna. Platser som de under långa vinterkvällar fantiserat om framför kartboken. Att få uppleva något nytt. Att vidga sina vyer.

I alla tider har det skett hemmavid med en bok i knät, ett konstverk framför nosen eller musik som inspirerar. 

Numera yr intrycken omkring oss. Det är här som Lars Strannegård tar oss med på en hisnande färd med kunskap och kultur i bagaget med boken Kunskap som känns. Lars Strannegård är inte vem som helst. Som rektor för Handelshögskolan i Stockholm har han tagit som sin uppgift att föra in konst och litteratur i utbildningen. Bokcirklar och att klä väggar och trappgångar med samtidskonst, ofta provocerande, för att skapa debatt och dialog. Han menar att det är ”vårt ansvar att göra studenternas världsbild vidare, deras insikter djupare och deras respekt för andra synsätt större”. Nog gäller det hela vårt samhälle. Kultur som öppnar dörrar till andra världar.

Klokt och insiktsfullt är detta eftersom Handels utbildar morgondagens ledare/företagsledare. Som får med konst och litteratur liksom med modersmjölken, eller skall vi kalla det utbildningsmjölken. Satsningar på kritiskt tänkande, konst, litteratur och humaniora i undervisningen har också lett till större donationer från förmögna personer och stiftelser utan särskilda krav. Måhända kan en generös givarkultur vara på väg i Sverige med estetik som ledstjärna. Som ett tillägg till Välfärdssamhällets självklara grundfinansiering över skattsedeln.

Breda kulturyttringar är basen i ett samhälle, vilket den förre kulturministern Bengt Göransson argumenterade för i sin bok Tankar om politik (2010). Att kulturen har ett egenvärde. Tankar som ständigt återkommer hos Strannegård. Kunskap och ett flödande kulturutbud är vad som krävs för en hållbar utveckling, inte minst i klimatorons tid.

Lars Strannegård har tidigare gett ut boken "Den omätbara kvaliteten", om vad kvalitet är, och hur den skapas. I sin bok "Organisering" pekar han på hur ordning och reda är en central komponent i all mänsklig verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!