"En osannolik överraskning väntar i slutet"

I Towan Obradors tionde roman förflyttas läsaren 100 år tillbaka i tiden till fattigkvarteren i Visby innerstad. "Här är Towan Obrador som allra bäst", tycker recensent Lennart Lindgren.

Towan Obradors senaste roman utspelar sig för drygt 100 år sedan i fattigkvarteren i Visby innerstad. "Fattigkvarteren som i vår tid blivit Visbys gräddhylla", skriver Lennart Lindgren.

Towan Obradors senaste roman utspelar sig för drygt 100 år sedan i fattigkvarteren i Visby innerstad. "Fattigkvarteren som i vår tid blivit Visbys gräddhylla", skriver Lennart Lindgren.

Foto: Malin Stenström

Litteratur2023-11-02 10:35

Ny roman

I väntan på stjärnfall

Towan Orador

Storge förlag, 2023

Towan Obrador bygger sina böcker på historiskt material. Hon känner sin ö och sin stad. Nu kommer den tionde romanen där fokus flyttas till fattigkvarteren på Klinten i Visby Innerstad för dryga 100 år sedan. Fattigkvarteren som i vår tid blivit Visbys gräddhylla. De små pittoreska husen som idag kostar en förmögenhet. En utveckling som kan skönjas också i andra städer. Man kan bli något konfunderad över denna historiska kullerbytta.

Nå, Towan Obrador kan sin historia, böcker med grundlig research i botten. 

Den förra trilogin om hittebarnet Alma grep verkligen tag i läsaren. Blev nyfiken på en fortsättning efter den tredje delen Jag är Alma. Men Alma får väl leva vidare i våra tankar och i vår fantasi. 

I den nu aktuella boken dras vi in i en ny ung flickas liv – Isa. Hon bor i ett av fattighusen på norra Klinten – ”Lusarken”. Nära otäcka Rackarbacken med bödelns hus. De små husen var trångbodda, dragiga, kalla och lusiga. Svårt att få mat för dagen. Människorna for illa, inte minst barnen. Isa bor med sin lillasyster Ina hos moster Agnes. Mamman har övergett dem och farit till Stockholm för att tjäna storkovan. Men det blir en tröstlös väntan på det stjärnfall som skulle förebåda hennes återkomst.

Isa är en överlevare som tar hand om sjukliga Ina och arbetar sig upp med diverse påhugg. Hon går i Slöjdskolan. Blir skicklig korgmakerska som säljer på Stora Torget. Sparar pengar i en ullsocka. Kan köpa en röd cykel och i sinom tid skaffa sig en liten lägenhet vid Specksrum. Det blir sorgesamt när Ina dör. Till ett snidat kors på Östra kyrkogården går Isa ofta för att minnas ”en liten ängel”.

En varm ström drar dock genom Isas liv när hon möter den något äldre Isak. Han som rymt från en grym husbonde i Västerhejde. Fattiga barn behandlades som slavarbetare på den tiden. Isak är också en överlevare. Flyr till staden där han arbetar sig upp och får så småningom arbete i den ståtliga Paviljongen vid DBW:s Botaniska Trädgård. 

Tillsammans med Isak ”med de ljusa lockarna” växer en rörande vänskap till kärlek. De möts allt oftare i hans lilla krypin i Paviljongen.

Här är Towan Obrador som allra bäst när hon varsamt och med värme skriver om relationen som utvecklas med längtan och hopp. Att få sugas in i två unga människors liv i en svår tid. Socialrealism av bästa märke, dessutom.

Som den skickliga berättare Towan Obrador är skapar hon stämning och spänning och avslutar boken med en osannolik överraskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!