Nobelpristagaren
En flickas memoarer
Annie Ernaux
Norstedts, 2022
Nobelpriset till Annie Ernaux var en lågoddsare. Hon är i sina bästa år. 80+ är det nya sköna livet. Fyllt av glädje, kreativitet och skrivande. SVT:s litteraturprogram Babel hade ovetande men påpassligt ett hemma hos-reportage några dagar före tillkännagivandet. Public service med sin ambitiösa bredd måste slås vakt om i dessa tider av oroande politiska strömmar.
Nå, ett bra val av Svenska Akademien även om det finns många vita fläckar på klotet av framstående författarskap som är dolda för oss läsare.
Ernaux är den 16:e av franska författare som nobelprisas, men den första kvinnan i detta litterära gäng. Modiano (2014) var den senaste i raden av franska författare. Redan den förste att prisas 1901 var fransman, poeten Sully Prudhomme. August Strindberg var kritisk: ”priset har tilldelats en ovärdig som knappast var diktare.”
En flickas memoarer är ett bra exempel på författarskapet där det egna livet ständigt är i centrum och nagelfars. Samtidigt en stark röst för kvinnans frihet. Här finns tydliga strömmar till det som blev ”#meetoo”. Genom författarskapet strömmar ofta sexualitet, abort och klassamhället. Bygger på hennes dagböcker. Därmed detaljrikt minnesrika. Hon menar att människan alltid lever i sin uppväxt. Där formas hon.
Som i denna självbiografiska bok. Hon skriver i både första och tredje person – jag nu och hon då. Det handlar om unga överbeskyddade Annie som 1958 kommer till ett sommarkollo som ledare. Drömmar, fantasier, längtan efter, ja vaddå? Det visar sig. Där ligger hon för allra första gången med en man. Aldrig kan hon glömma. Minns 50 år senare allt som hände. Därför skriver hon boken.
En bok på lättlästa 200 sidor. Man dras in i tankar och skeenden på njutbar prosa. Ett samhälle där de Gaulle och kriget i Algeriet skymtar.
En ingång till att upptäcka Ernaux och sedan nyfiket gå vidare till Åren (2020, med ett mer politiskt/intellektuellt anslag) och den senaste Omständigheter (på svenska 2022). Alla tre här nämnda översatta av Maria Björkman. ”Omständigheter” – som har filmatiserats – skildrar en ung kvinna (Annie) i hennes desperata kamp att genomföra en olaglig abort.
Ernaux säger återkommande i intervjuer att hon inte skriver om känslor, men ser gärna att de skapas hos läsarna. Det gör de.