Roligt, rörande och irriterande om prins Harrys liv

”’Den andre’ är en välskriven, hjärtskärande och avslöjande bok om intrigerna och konkurrensen i den kungliga familjen” skriver GT:s litteraturkritiker Lena Torndahl.

Prins Harrys självbiografi ”Den Andre” har slagit alla möjliga föräljningsrekord sedan den släpptes nyligen.

Prins Harrys självbiografi ”Den Andre” har slagit alla möjliga föräljningsrekord sedan den släpptes nyligen.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Litteratur2023-01-20 14:30

NY BOK

Prins Harry: ”Den andre”

Spökskrivare: J.R.Moehringer

Översättning: Margareta Eklöf

Albert Bonniers förlag

I sin nyutkomna bok ”Den andre” går prins Harry till storms mot hela världen. Öppet och sårigt berättar han om mamma Dianas död. Detta trauma har präglat hans liv. Han talar om ensamheten och vreden mot sensationslystna journalister och efterhängsna fotografer. Han avslöjar häpnadsväckande mycket om livet bakom slottsmurarna och vid fronten och det är roligt och intressant och charmerande.

Men är detta välkomponerade verk en memoar eller en partsinlaga i en bitter maktkamp? Förmodligen bägge delarna. Till sin hjälp för att skildra familjebråken, soldatlivet och den lyxiga vardagen har Harry anlitat den omsusade spökskrivaren J.R.Moehringer, en äldre bildad herre som har sett till att denna välskrivna bok flödar av utvalda citat ur världslitteraturen. 

Stilen är elegant och dramaturgin är skickligt och erfaret uppbyggd. (I original är Moehringers prosa en njutning.) Prins Harry var ingen stjärna i plugget och är inte den som läser böcker. Men här finns en intressant och begåvad jämförelse mellan intrigen i ”Hamlet” och prins Harry, den avlidna Diana och pappa Charles älskarinna Camilla som trånar efter att bli drottning. Två olyckliga prinsar med familjeproblem.

”Den andre” heter i original ”The Spare” som syftar på ordleken om arvtagaren och reserven. Att alltid komma i andra hand, att inte räknas är ett tema i boken. Ilsket och sårat redogör Harry för olika livshändelser där han känt sig avvisad. Den kungliga familjen är inte mycket för kramar enligt honom. Mammans död satte sina spår, han led i många år av panikattacker. Hans bästa tid var i det militära, ordning och reda och chosefritt kamratskap. 

Boken är en tidsspegel. Prins Harry ligger i ständig fejd med medierna men det är ändå häpnadsväckande hur hånfullt och aggressivt Harry och Meghan blir bemötta i pressen. Kanske är det tidsandan? Men det här är ju en partsinlaga där Harry självfallet vill framstå som en riktig toppenkille. 

”Den andre” är en välskriven, hjärtskärande och avslöjande bok om intrigerna och konkurrensen i den kungliga familjen. De står ständigt i fokus för de lynniga undersåtarna. Vad som är sant vet bara författaren. 

Prins Harry och Meghan Markle lever numer i USA.
Prins Harry och Meghan Markle lever numer i USA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!