Ny bok
Per Högselius
Döden på stranden
Ellerströms förlag
Per Högselius, professor vid KTH, har skrivit en ytterst intressant essäsamling om människans förhållande till havets stränder genom tiderna. Han gör nedslag i olika epoker och ser efter hur havsstränderna behandlats i konst, litteratur, myter och filmer.
Att de flesta människor tidigare inte kunde simma gjorde naturligtvis inte stränderna särskilt lockande. Det blir mer än tydligt i Högselius genomgång att vårt betraktande av den vackra havsstranden som något att längta till är av sent datum.
Men förhållanden kan snabbt förändras. Hösten 2015 befann sig författaren på Gotland, närmare bestämt i Kvarnåkershamn och njöt av de fina stränderna. Då kablades bilden av den treårige Alan Kurdi från Syrien ut. Han låg på havsstranden i Bodrum i Turkiet i sin röda t-shirt och blå shorts. Drunknad efter ett misslyckat försök att med familjen ta sig till den grekiska ön Kos.
Plötsligt var de grekiska och turkiska semesterstränderna också något annat. Något som kanske kan likna hur det såg ut vid Östersjöns stränder i slutet av andra världskriget, exempelvis efter sänkningen av fartyget Wilhelm Gustloff med 9352 dödsoffer; sex gånger fler än vid Titanics undergång.
Och det är detta Högselius tar fasta på i fjorton tematiska kapitel i sin bok. Albert Camus ”Främlingen” med ett mord på en strand i Algeriet, biblisk syndaflod, barockens syn på stranden: ”förruttnelsens ohälsosamma rum” och Stephen Spielbergs ”Hajen”.
Han skriver också om stränderna i Nevil Shutes dystopiska roman ”På stranden” sedan ett förödande kärnvapenkrig slagit ut största delen av mänskligheten och de kvarvarande människorna i Australien tar sina sista dopp i havet.
Det handlar också om sillgrissleungarnas hopp från klintklipporna på Stora Karlsö som inte alltid slutar lyckligt. Han skriver om den franska fregatten Medusa som 1816 förliste utanför Västafrika och där de överlevande på en flotte förvandlades till kannibaler. En händelse som den franske målaren Géricault skildrat i en berömd målning.
Här finns berättelsen om kapten Cooks död på en strand på Hawaii och om filmade IS-avrättningar på en strand i Libyen. Det tycks spreta åt många håll men Högselius håller ihop det på ett förnämligt sätt i denna välskrivna bok, inte minst genom sina egna erfarenheter och upplevelser som strandvandrare.