Fantasin ger liv åt historiska öden

Exilgotlänningen Johannes Daun ger i sin debutbok "De rotlösa" karaktär till människorna som levde det ofta hårda livet i 1800-talets växande städer.

Johannes Daun är numera sommargotlänning men hans intresse för historia väcktes tidigt under uppväxten i Visby.

Johannes Daun är numera sommargotlänning men hans intresse för historia väcktes tidigt under uppväxten i Visby.

Foto: Pressbild

Litteratur2021-04-18 18:05

Industrialiseringen, urbaniseringen och det moderna samhällets framväxt präglar människornas liv under slutet av 1800-talet. 

– Under 1800-talet sker en stor och spännande samhällsutveckling, säger Johannes Daun som i dagarna ger ut sin debutbok "De rotlösa".

Historikern och författaren Johannes Daun är 37 år och bor nu i Göteborg men han säger att uppväxten i Visby lade grunden till intresset för historia. 

– Redan på gymnasiet, när jag gick på Säveskolan, visste jag att jag ville jobba med historia och kulturarv. De senaste 15 åren har jag dagligdags haft att göra med det historiska, säger han. 

Han kan det mesta om livet i städerna under 1800-talet. Han har forskat och doktorerat i ämnet och, för närvarande som antikvarie på Textilmuseet i Borås, grävt djupt i arkiven för att hitta spår från den tiden.

Johannes Daun har spenderat tusentals timmar i olika arkiv och skrivit mycket facklitteratur på ämnet.

– Till slut når inte källorna längre och det tar stopp. Då tar fantasin vid för att ge kött och blod till de här människorna, säger han.

Boken utspelar sig i en stad i Sverige under några höstveckor på 1880-talet. Ett spinneri öppnar och blir stadens nya stora arbetsgivare. Läsaren får följa en grupp människor som hyr boende på samma hantverkargård och som av olika skäl har kastats in i livet i den växande staden. 

– Staden har inget namn i boken men den är som vanliga svenska småstäder var förr och jag tror att många kan känna igen sig. Jag tror att många exempelvis tänker på Visby och har en pittoresk bild av staden men ofta levde människorna under svår fattigdom, säger Johannes Daun.

Han har fått inspiration till boken från sin forskning och huvudpersonerna är exempel på sådana människor som befolkade industrialismens städer. 

– Många yrken var helt nya och gav levebröd till den yngre befolkningen, exempelvis vid järnvägen eller på fabriker.

Många unga, liksom karaktärerna Olof och Greta i boken, flyttade ensamma in till tätorten för att försörja familjen på landsbygden.

– Det är ingen småstadsidyll som skildras. Jag har strävat efter trovärdiga miljöer och jag har svårt att tänka mig att livet var särskilt idylliskt i småstäderna. Det var inte alltid platsen där drömmar gick i uppfyllelse, säger Johannes Daun.

Den historiska romanen "De rotlösa" ges ut på Ebes förlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!