I cirka tio års tid har gotlänningar fått chansen att möta och lyssna till några av landets mest namnkunniga författare under Bokens dag. Under torsdagen gick Almedalsbiblioteket ut med årets programblad, som i vanlig ordning rymmer en rad bekanta nyllen.
Något avsiktligt tema finns inte, dock ett ofrivilligt som blivit synligt först i efterhand, säger bibliotekarien Katarina Peterson.
– Vi har så klart samråd om vad vi vill se på Bokens dag, men i hög grad styrs vi av vad som är aktuellt i utgivningen. Det som slår mig när jag ser den färdiga uppställningen är att det biografiska och självbiografiska går som en röd tråd.
Jonas Bonnier, en av författarna på årets bokdag, är ett bra exempel. I höst utkommer hans roman "Knutby", som skildrar mordhärvan kring Helge Fossmo och Filadelfiaförsamlingen 2004. Det är inte första gången som Bonnier tar avstamp i ett uppmärksammat kriminalfall. Hans förra bok, "Helikopterrånet", handlade om värdedepårånet i Västberga 2009. Bokens dag kommer att gästas av ytterligare en veteran inom den dokumentära genren: Lena Einhorn, som tidigare skrivit om bland andra Siri von Essen och Greta Garbo. I nya "Den tunna isen" är det dock Einhorn själv som har huvudrollen.
Under hösten dimper en rad tunga biografier ned på bokdiskarna. Några av dessa kommer att uppmärksammas under litteraturfesten i Visby: Ulrika Knutsons "Den besvärliga Elin Wägner", Anna-Karin Palms "Jag vill sätta världen i rörelse – en biografi över Selma Lagerlöf" och Ingrid Carlbergs "Nobel – den gåtfulle Alfred, hans värld och hans priser". I samma fack återfinns Gunnar Bolins "Hovjuvelerarens barn", även om persongalleriet, som befolkas av Bolins anfäder, är bredare.
Så nog finns det fog för påståendet att årets Bokens dag är starkt biografiskt präglat. Bland deltagarna finns endast en renodlad romanförfattare, Fåröprofilen Camilla Davidsson. Martina Haag, mest känd för sina skönlitterära alster, medverkar visserligen, dock med en sorts handbok, "10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)".
– Man kan förstås fråga sig varför det blev så här. Jag tror att det biografiska är en generell trend. I en tid av stora omvälvningar i vår omvärld kan det nog kännas svårt att skriva ren fiktion. Det finns en trygghet i att blicka bakåt, säger Katarina Peterson.
Kanske är det så programmets sista författare passar in i bilden: Ernst Kirchsteiger, författare, tv-personlighet och hela landets mysfarbror. Hans bok "Ärliga material" kretsar kring fem material – järn, sten, trä, glas och ull – och består av minnen, personliga betraktelser och historia.
– Den kan väl beskrivas som Ernsts kärleksförklaring till gammal god hantverksskicklighet, och som en uppmaning att bevara denna tradition, säger Lotta Ekwall-Ericson, chef över medarrangerande ABF Gotland.
I fjol testade Bokens dag att utöka antalet medverkande författare. I år har man återgått till det tidigare formatet med tre författare uppdelat på tre block.
– Fyra per block funkade inte. Det blev för packat, för stressigt. Det känns tråkigt att behöva avbryta anföranden efter 20 minuter, så nej, vi går tillbaka till det gamla klassiska upplägget, säger Lotta Ekwall-Ericson.
Med andra ord: Det var bättre förr.
Bokens dag äger rum 16 oktober på Clarion i Visby. Medarrangörer: Wessman & Pettersson, Clarion och Gotlands länsbibliotek.