Dags för efterlängtad författarvecka på Fårö

För åttonde året i rad samlas blivande och etablerade författare på Fårö. "Det ska bli kul att träffa alla", säger Ronnie G Lundin.

Några av deltagarna på fjolårets författarvecka på Fårö. På söndag inleds årets upplaga.

Några av deltagarna på fjolårets författarvecka på Fårö. På söndag inleds årets upplaga.

Foto: Ronnie G Lundin/arkiv

Litteratur2021-08-28 09:30

På söndag inleds författarveckan på Fårö, en årligen återkommande tradition sedan 2014.

– Den första författarveckan kom till när Camilla Davidsson, som drev Fårögårdens bed & breakfast, skrev sin första bok och ville ha lite sällskap. Det blev ett jättestort intresse, berättar Ronnie G Lundin, som varit med sedan starten.

– Sen har det bara fortsatt och veckan har blivit mer och mer populär. Vi kan vara max 35 stycken – det får inte plats fler.

Han ser fram emot den årliga träffen.

– Det ska bli kul att träffa alla, de flesta har jag inte träffat på ett helt år och sen är det alltid några nya.

Veckan samlar både redan etablerade författare och amatörer, som får möjlighet att utbyta erfarenheter om alltifrån praktiska frågor som hur man får kontakt med ett förlag, till textkritik.

– En eller två kvällar under veckan har vi högläsning där andra får komma med kommentarer och många sitter och skriver tillsammans, säger Ronnie G Lundin, som själv haft god nytta av författarveckan.

– Första gången var viktig för mig, då hade jag inte skrivit så många böcker själv.

Sedan dess har det blivit desto fler böcker för Ronnie G Lundin. Lagom till Fårönatta den 18 september släpper han sin tionde roman "Den siste Hamarsman", hans sjunde bok i serien om släkten Hamarsman.

– Nu är vi framme vid slutet av 1600-talet, som var en väldigt svår tid på Gotland, med höga skatter, lilla istiden och Danmarks återerövring av Gotland.

Nu väntar Ronnie G Lundin på att boken ska komma från tryckeriet. Under författarveckan kommer han istället ägna sig åt en ny roman.

– Just nu håller jag på med en bok om Sören Norrby, länsherre på Visborg slott, som var en stor krigare och som sägs ha haft en romans med Kristina Gyllenstierna, som var gift med Sten Sture den yngre. Han ska ha varit en väldigt duktig krigare, men också rättvis och uppskattad även av motståndarna, säger Ronnie G Lundin.

Under författarveckan kommer han att leda en kulturvandring i Klintängarna tillsammans med Agneta Arnesson Westerdahl, arkeolog, osteolog och fornminnesinventerare, som skrivit en serie romaner som utspelar sig under vikingatiden.

På programmet står även ett författarsamtal med Kerstin Kalström, som förra året kom ut med boken "Märta". Boken handlar om Kerstin Kalströms svärmor, Märta, som uppfostrade 12 barn samtidigt som hon skötte gården Kalbjärga på Fårö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!