”Greta Thunberg finner nya vägar”

Lennart Lindgren läser Greta Thunbergs Klimatboken och konstaterar att greppet kring att samla en mängd skribenter funkar, samtidigt som läsningen på många vis är mörk.

Greta Thunberg, aktuell med ”Klimatboken” som hon skrivit med hjälp av experter på klimatområdet.

Greta Thunberg, aktuell med ”Klimatboken” som hon skrivit med hjälp av experter på klimatområdet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Litteratur2022-12-27 14:30

Ny bok

Klimatboken
Greta Thunberg red.
Polaris, 2022

”Åh, vad världen är vacker – låt den vara”. Slutorden i Tage Danielssons och Lars Johan Werles operett Animalen (1979). Världen är vacker, det vill säga Jordklotet är vackert i sin ursprungliga oförstörda form. Men någonting har hänt. Människan har i sitt oförstånd gjort våld på sitt hem – Jordklotet. Inte bara klimatkrisen. Det är så mycket mer – den biologiska mångfalden hotas, haven fylls av plast, avgaser och kemikalier snurrar i tillvaron, naturresurser exploateras.

Klimatkrisen är ändå den allvarligaste framtidsfrågan. Därför måste kampen för klimatet föras vidare innan mänskligheten trillar över stupet. Greta Thunberg finner nya vägar, nu med Klimatboken. Hennes uppmärksammade initiativ ”Fridays for Future” lever vidare på många håll i världen. Ständig opinionsbildning är ett måste för att komma till rätta med klimatkrisen. Sätta press på politiker, ledare, näringsliv, ja oss alla. Att aldrig förtröttas även om det kan se mörkt ut efter Tidöavtal och FN:s klimatmöte COP27 i Egypten.

”Planeten befinner sig fortfarande på akuten”, allvarsord från FN:s generalsekreterare Guterres som avlutning på klimatmötet när mötet med öppna ögon låter utsläppen fortsätta. 

Mänsklighetens framtid tycks hänga på unga människors envisa engagemang i Gretas spår som urholkar stenen – nej, det krävs en tsunami av uppfordrande krav på åtgärder.

Ett nytt grepp är Klimatboken. Här har Greta Thunberg samlat 105 skribenter med kunskaper till en symfoni om klimatet, om hoten mot klimatet, om effekten av människans leverne. En fullträff.

Elin Anna Labbas bidrag från Sápmi berör mig. Både klimatförändringar och storsamhällets okänsliga ingrepp som hotar vårt ursprungsfolk.

Redan omslaget lockar och förundrar. En serie vertikala staplar som visar globala temperaturhöjningar i en enda slående bild – från det kyligare blå (1634) till det ilsket röda (2021). Man studsar till, så illa är det. Ibland är blicken en effektivare opinionsbildare än ordet. 

Tidens likgiltighet leder enligt FN:s klimatpanel till kraftig global uppvärmning fram till 2100, långt från dagens 1,5-gradersmål. 

Greta skräder inte orden: Klimatkrisen är resultatet av en värld där girighet, själviskhet och ojämlikhet har satt allt ur balans.

Så, det finns strider man bara måste vinna!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!